Categories: Κόσμος

Σουηδία: Μία που εξελέγη, μία που παραιτήθηκε η Μαγκνταλένα Άντερσον – Ο λόγος της εξόδου

Λιγότερες από οκτώ ώρες μετά την εκλογή της στη θέση του πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο, η Μαγκνταλένα Άντερσον υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, αφού οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, οδηγώντας στην έξοδο από αυτήν το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων.

«Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται» σχολίασε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είπα στον πρόεδρο (του κοινοβουλίου) ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό επειδή καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο κοινοβούλιο. «Θέλαμε να έχουμε την έγκριση ώστε να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές. Δεν είναι δουλειά του κόμματος των Πρασίνων να εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό τον οποίο διαπραγματεύτηκαν οι Σουηδοί Δημοκράτες», είπε η συμπρόεδρος του κόμματος, Μάρτα Στεβένι.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης απορρίφθηκε, ενώ πέρασε το αντίστοιχο νομοσχέδιο που προωθούσαν τρία δεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Η Άντερσον, πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης νεανίδων από την πανεπιστημιακή πόλη της Ουψάλα, ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία το 1996 ως πολιτικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον.

Η 54χρονη οικονομολόγος που είναι υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας από το 2014, εξελέγη προκειμένου να αναλάβει τη θέση του συναδέλφου της, Στέφαν Λεβέν, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του τον Αύγουστο

Ένα κατακερματισμένο σουηδικό κοινοβούλιο στήριξε τον Andersson ως διάδοχο του Löfven με μία ψήφο. Σύμφωνα με το σουηδικό σύστημα, ένας υποψήφιος δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός εάν απορριφθεί με πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ή 175 ψήφους. Μόνο 174 βουλευτές απέρριψαν τον Άντερσον, ενώ 57 απείχαν και ένας βουλευτής ήταν απών.

Η 54χρονη, η οποία ανέλαβε την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών νωρίτερα αυτό το μήνα, κατέληξε σε συμφωνία με το Αριστερό Κόμμα αργά την Τρίτη για αύξηση των συντάξεων με αντάλλαγμα την υποστήριξή του στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Είχε λάβει προηγουμένως την υποστήριξη του εταίρου συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων, καθώς και του Κόμματος του Κέντρου.

 

 

 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago