Πολιτική

Παρακολουθήσεις: Στον πρωθυπουργό θέλει να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηλά στην ατζέντα και η αισχροκέρδεια

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες να επιμένει στο σφυροκόπημα για τις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, ωστόσο ουδείς στην Κουμουνδούρου είναι διατεθειμένος να παραμερίσει από την κορυφή της ατζέντας τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και την ακρίβεια, που αποτελεί και το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το σύνολο της κοινωνίας και το οποίο θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο ψήφου σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της η αντιπολίτευση.

Ως εκ τούτου, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την πρώτη ημέρα επιστροφής του από τις ολιγοήμερες οικογενειακές διακοπές στη Λισαβόνα. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ιωάννη Λιανό για τα θέματα της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, τα καύσιμα αλλά και τις υπέρογκες ανατιμήσεις σε όλο το εύρος των προϊόντων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζονται φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών (καρτέλ).

Χαρακτηριστική ήταν σε αυτό το μήκος κύματος και η χθεσινή παρέμβαση του Τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση για τα «παράδοξα» στην αγορά καυσίμων, που καταγράφουμε την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδόν πανηγυρίζει για τα ανεπαρκή fuel pass. «Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αποκλιμακώνονται σε προ πολέμου επίπεδα, εδώ όμως η κυβέρνηση αφήνει την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη. Αποτέλεσμα; Τιμές καυσίμων σε ιστορικό υψηλό εδώ και μήνες και η ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται ξεκάθαρα για «ακρίβεια Μητσοτάκη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μεσσήνιος τομεάρχης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συνάντηση Τσίπρα – Λιανού θα γίνει στον απόηχο της μετωπικής σύγκρουσης του τελευταίου – παρότι διορισθείς από την κυβέρνηση – με τον Υπουργό Οικονομίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Την ίδια ώρα πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν προσεκτικά όλα τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με την κοινή εκτίμηση να είναι πως σφίγγει ο κλοιός γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο. «Όσο ο μίτος των παρακολουθήσεων ξετυλίγεται, τόσο οδηγεί στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη» σημείωναν χαρακτηριστικά πηγές της Κουμουνδούρου, καθώς στην παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ πως ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης παρακολουθούνταν, προστέθηκαν οι χθεσινές αποκαλύψεις που δείχνουν ένα πολυδαίδαλο σχήμα συναλλαγών του γγ και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, με ανθρώπους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Intellexa, που προμηθεύει το κακόβουλο λογισμικό Predator.

«Ο ΓΓ του Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδης, όχι μόνο έχει παράνομα επιχειρηματική δραστηριότητα, καταστρατηγώντας τον ίδιο τον νόμο του επιτελικού κράτους που ψήφισε η ΝΔ, αλλά προκύπτει ότι όλες οι επιχειρηματικές συναλλαγές του συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με πρόσωπα της εταιρίας Intellexa. Της εταιρίας δηλαδή που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator, με το οποίο παρακολουθούνταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και επιχειρήθηκε να παρακολουθηθεί και ο κ. Ανδρουλάκης. Η κυβέρνηση αντί να ακούει τα προβλήματα των πολιτών, ακούει τις συνομιλίες τους» τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, το σενάριο της εξεταστικής παραμένει στο τραπέζι, με την ηγεσία της Κουμουνδούρου ωστόσο να μην θέλει να κάνει σπασμωδικές και άνευ ουσίας κινήσεις, αλλά καλά μελετημένες στρατηγικά παρεμβάσεις, δεδομένου ότι η εν λόγω υπόθεση ανακατεύει την τράπουλα σε όλο το πολιτικό σκηνικό και μπορεί να αποτελέσει λυδία λίθο στους διακομματικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στην τελική ευθεία των εκλογών. Παρόλα αυτά, ουκ ολίγα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει στα «καίρια ερωτήματα που προκύπτουν». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν:

  1. Γνώριζε ότι ο ανιψιός του και Γενικός Γραμματέας του καταστρατήγησε το ασυμβίβαστο του νόμου 4622/2019, έχοντας επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων του;
  2. Γνώριζε ότι σχεδόν όλες οι επιχειρηματικές συνδιαλλαγές του γίνονται με πρόσωπα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία που έχει το Predator;

3.  Ποια ακριβώς είναι η σχέση του κ. Δημητριάδη με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, που διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa;

Ειδήσεις σήμερα

Παρακολουθήσεις: Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και αναπάντητα ερωτήματα

Και στο Πεκίνο ακούν την Μπέρμποκ και νοσταλγούν την Μέρκελ

Γερμανία: Ένας στους έξι σε κίνδυνο φτώχειας – Έρχεται δύσκολος χειμώνας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago