Ο «σκληρός» Κρίστιαν Λίντνερ νέος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Μια «κυβέρνηση ισότιμων εταίρων« κατά τον μελλοντικό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, «του μεσαίου χώρου» όπως είπε ο Φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ, η οποία «ξέρει να μαθαίνει» όπως υποσχέθηκε ο Πράσινος Ρόμπερτ Χάμπεκ, παρουσίασε το πρόγραμμά της το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο. Ο επίσημος τίτλος του «Τολμηρά για περισσότερη πρόοδο – Συμμαχία για την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και την Αειφορία».

Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) έδωσαν τον «όρκο τετραετούς πίστης», σχεδόν δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, που σηματοδότησαν το τέλος της εποχής Ανγκέλα Μέρκελ, αλλά και της πολιτικής κυριαρχίας της Χριστιανοδημοκρατίας.

Στις πρώτες δηλώσεις των τριών εταίρων του αποκαλούμενου «συνασπισμού του φαναριού» δεν έλειψε η αισιοδοξία και οι εκατέρωθεν έπαινοι για την διάθεση εξεύρεσης συμβιβασμών, που χρειάστηκε να επιδείξουν και οι τρεις. Ηταν κάτι το αναμενόμενο, όπως σημειώνουν εδώ και αρκετό καιρό τα ΜΜΕ της χώρας. Τα προβλήματα και οι πιθανές τριβές θα φανούν στην πορεία, ανάμεσα σε κόμματα, που όπως παραδέχτηκαν και οι εκπρόσωποί τους μέχρι τώρα ξεχώριζαν κυρίως για την διαφορετικότητά τους.

Αυτό που κατ΄αρχή σχολιάστηκε ήταν η κατανομή των Υπουργείων με το FDP να λαμβάνει τελικά εκείνα των Οικονομικών με τον Λίντνερ στο τιμόνι του, αλλά και τα Δικαιοσύνης, Παιδείας και Ερευνας και Συγκοινωνιών. Συνολικά καταλαμβάνουν 4 υπουργεία.

Οι Πράσινοι θα στελεχώσουν το Εξωτερικών με την Αναλένα Μπέρμποκ, το Υπέρ-Υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος (λογικά με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ που θα είναι και αντικαγκελάριος), του Περιβάλλοντος και της Γεωργίας. Συνολικά παίρνουν 5 υπουργεία.

Το SPD κρατά τα Εσωτερικών, Αμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών, Οικοδομών και Κατοικιών, Ανάπτυξης, αλλά και το καυτό υπουργείο Υγείας που σύμφωνα με πληροφορίες όλοι ήθελαν να αποφύγουν. Σύνολο 6 υπουργεία.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, αλλά και του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης του γερμανικού κράτους κυριάρχησε στις δηλώσεις όλων και διαπερνά το κυβερνητικό πρόγραμμα

Ολοι παραδέχτηκαν ότι η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας βαθιάς και εξελισσόμενης κρίσης, λόγω της πανδημίας και κάλεσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα της ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε την δημιουργία ενός μόνιμου επιτελείου διαχείρισης κρίσεων στην καγκελαρία υπό την εποπτεία του, όπου θα συντονίζεται η εθνική με τις 16 τοπικές κυβερνήσεις σε ότι αφορά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και εξήγγειλε ένα πρόσθετο μπόνους της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. Εκεί θα υπάρξουν πάντως και μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικά για τους εργαζόμενους στην περίθαλψη ευπαθών ομάδων. Ανάλογη συζήτηση έχει ανοίξει και για τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ολαφ Σολτς αναμένεται να εκλεγεί καγκελάριος στη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ στις 8 Δεκεμβρίου. Τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθούν από τα κόμματα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago