Categories: Πολιτική

Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον Ντερ Λάιεν: Μόνο με 3η δόση να ταξιδεύουν οι άνω των 60 εντός της ΕΕ

Επιστολή προς την πρόεδρο Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της οποίας προτείνει την πραγματοποίηση της 3ης δόσης του εμβολίου, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της Ε.Ε..

Στην επιστολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης που απευθύνεται στην πρόεδρο της Κομισιόν προσφωνώντας την με το μικρό της όνομα, επισημαίνει την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρά την εμβολιαστική εκστρατεία. Όπως σημειώνει, αυτή πιθανότατα αποδίδεται είτε στην μετάλλαξη Δέλτα είτε στην μείωση της κάλυψης που προσφέρουν τα εμβόλια με το πέρασμα του χρόνου.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως υπάρχει μία διαφοροποίηση σχετικά με την πολιτική που ακολουθούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην τρίτη δόση, τονίζει ωστόσο πως αυτή η χρονική περίοδος αποτελεί μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, όπως λέει «για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ειδικά από την στιγμή που η τρίτη δόση έχει αποδείξει πως είναι αποτελεσματική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στο να αποτρέψει άσχημα αποτελέσματα όπως ο θάνατος, ενώ προστατεύει και από την συμπτωματική νόσηση αφού κρατά τους πολίτες εκτός νοσοκομείων».

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει χαρακτηριστικά: «προτείνω να θεωρηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του COVID-19 ως προϋπόθεση ασφαλούς ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών». Όπως λέει, αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο αποδείχθηκε συλλογική επιτυχία που επέτρεψε περαιτέρω την ασφαλή επιστροφή μας για να ταξιδέψουμε από χώρα σε χώρα. «Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σχετικά με την περίοδο ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που σχεδιάζει να εγκρίνει η Επιτροπή και στις συστάσεις 1475/20 και 912/20 του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια στην ΕΕ», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνει πως μία τέτοια πρωτοβουλία «θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά ένα βαρύ χειμερινό κύμα νοσηλειών αλλά και να διατηρήσουν τον έλεγχο του ιού και της πανδημίας χωρίς να προχωρήσουν σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελευθερία του κίνηση».

Τέλος, τονίζει πως «πιστεύω ότι η επιβολή της τρίτης δόσης ως μέρος της πιστοποίησης του εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας κατά της πανδημίαςκαι σας παρακαλώ να εξετάσετε και να συζητήσετε αυτήν την πρόταση με άλλα κράτη μέλη».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago