Επιλογές

Πούτιν και Ερντογάν έχουν ακόμα πολλές ανοιχτές κοινές παρτίδες

Τον περασμένο Ιούνιο στη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Μόσχας και της Αγκυρας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν η ρωσική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι δεν βλέπει με τόσο καλό μάτι τα σχέδια του Ερντογάν για τη δημιουργία μιας ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων στη Βόρεια Συρία. Αυτός είναι και πιθανότατα ένας λόγος που ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του, δεν έχει ακόμα εξαπολύσει την ανάλογη στρατιωτική επίθεση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τον Ρώσο ομόλογό του, όχι μόνο γιατί θα έχανε το πλεονέκτημα να εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής στην περίπτωση της Ουκρανίας. Ρωσία και Τουρκία είναι «παίκτες» εκτός από τη Συρία και σε άλλα μέτωπα, όπως η Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η σχέση τους μπορεί να είναι ευαίσθητη, αλλά ακριβώς για αυτό φαίνεται να την αντιμετωπίζουν και οι δύο με την δέουσα προσοχή, προκειμένου να μην προκαλέσουν περιττές τριβές.

Η περίπτωση της Συρίας είναι βεβαίως ιδιόμορφη. Ο ηγέτης της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ χρωστά ουσιαστικά την επιβίωσή του στη ρωσική παρέμβαση το 2015 και για αυτό οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ξένο Τύπο περί απόσυρσης ρωσικών δυνάμεων προκειμένου να ενισχύσουν το μέτωπο της Ουκρανίας μάλλον δεν ευσταθούν. Η Ρωσία δεν θα ήθελε να «χάσει» ένα πόλεμο γοήτρου για να κερδίσει έναν άλλο. Απλώς ενδιαφέρεται για μια διατήρηση μιας σχετικής σταθερότητας στη Συρία για αυτό και οι σχετικές παραινέσεις προς την Αγκυρα.

Αυτοί που φαίνεται να έχουν αποσυρθεί εν μέρει, σύμφωνα και με κάποιες ημι-ανεξάρτητες ρωσικές ιστοσελίδες είναι οι μισθοφόροι του ιδιωτικού στρατού «Wagner». Εκτός από τη Συρία κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στη Λιβύη και στο Μάλι, όπου επίσης πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις και τώρα έχουν μειώσει την παρουσία τους για να μετακινηθούν στο ουκρανικό μέτωπο. Ο ρόλος τους στη Συρία είχε περιοριστεί και έτσι κι αλλιώς η Μόσχα αρνείται ότι αυτή τους «κατευθύνει», άσχετα αν η παρουσία τους στην Ουκρανία θεωρείται βέβαια με βάση μαρτυρίες.

Είναι κυρίως η παρουσία της ρωσικής αεροπορίας και των ελικοπτέρων που πραγματοποιούν επιχειρήσεις όταν χρειαστεί και διατηρούν τη «συμφωνία για εκεχειρία», που είχε υπογραφεί πριν από δύο χρόνια με ευθύνη της Μόσχας και της Αγκυρας.

Ενας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι στρατιωτικοί πραγματοποιούν κατά καιρούς στοχευμένες επιχειρήσεις είναι ότι δεν θέλουν να αφήσουν την αμερικανική πλευρά, που διατηρεί ακόμα δυνάμεις στην περιοχή να πιστέψει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τη Συρία. Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι από την στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία έχουν εκλείψει τα όποια μικροεπεισόδια μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων. Προφανώς καμιά από τις δύο πλευρές δεν θέλει να προκαλέσει και να εμπλακεί σε άλλου είδους περιπέτειες.

Κάποιες μικροεντάσεις των τελευταίων ημερών συσχετίστηκαν με τη λήξη της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποστολή βοήθειας στην περιοχή. Το αρχικό πλάνο για ανανέωση κατά ένα χρόνο τελικά μετά από επιθυμία της Μόσχας περιορίστηκε στους έξι μήνες, ένα σαφές μήνυμα της ρωσικής πλευράς ότι αυτή θέλει να έχει τον πρώτο λόγο για τις εξελίξεις στη Συρία. Αναμφίβολα οι εξελίξεις στη Νότια Ουκρανία θα επηρεάσουν το τι θα συμβεί αυτούς τους επόμενους μήνες, αλλά και αυτό το μέτωπο παραμένει σημαντικό για το Κρεμλίνο.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξοντώσει τους Κούρδους δεν πρέπει να πετύχει

Λιβύη: Το δεύτερο μέτωπο της Ρωσίας με τη Δύση και οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner

Η Ρωσία στέλνει δισεκατομμύρια στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago