Κόσμος

Πέδρο Σάντσεθ: Ζεσταίνεστε; Πετάξτε τις γραβάτες

Μια μάλλον πρωτότυπη ιδέα, που μπορεί πάντως να αποδειχθεί πολύ πρακτική, ενδεχομένως και απελευθερωτική, είχε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ζήτησε από κυβερνητικούς αξιωματούχους και άτομα που εργάζονται στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα να εξοικονομήσουν ενέργεια εγκαταλείποντας τις γραβάτες.

Ο Πέδρο Σάντσεθ εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου με λευκό πουκάμισο και χωρίς γραβάτα. Και εξήγησε τον λόγο: Όπως είπε δεν το έκανε λόγω της χαλαρότητας που μπορεί να δημιουργεί η Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας, αλλά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.

«Θα ήθελα να σημειώσετε ότι δεν φοράω γραβάτα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας», είπε στη συνέντευξη Τύπου για τον ετήσιο απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του. Και πρόσθεσε ότι ενθαρρύνει τους υπουργούς του και τους δημόσιους αξιωματούχους «να μη φορούν γραβάτα, αν δεν είναι απαραίτητο».

Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, με τον υδράργυρο να γράφει τιμές που ξεπερνούν συχνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, με την κυβέρνηση να προτρέπει τους πολίτες να αποφεύγουν όσο μπορούν να χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους.

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αποτελεί και στην Ισπανία, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, μείζον ζήτημα τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πάντως, πέρα από τη… μέθοδο της γραβάτας, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Είπε ότι το σχέδιο στόχο έχει να μειώσει τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, αλλά και την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Τον Ιούνιο, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πολιτών αξίας άνω των 9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια και την εφάπαξ πληρωμή επιδόματος 200 ευρώ σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago