Το απόγευμα γίνονται τα «αποκαλυπτήρια» του κυβερνητικού προγράμματος στο Βερολίνο

Σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο τα τρία κόμματα της αποκαλούμενης κυβέρνησης «φανάρι» θα παρουσιάσουν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα, στο οποίο κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις 34 ημερών. Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι υλοποιούν έτσι την υπόσχεσή τους για σχηματισμό κυβέρνησης πριν από τα Χριστούγεννα.

Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που επεξεργάστηκαν 22 διαφορετικές ομάδες εργασίας θα εγκριθεί από έκτακτα συνέδρια Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων και από δημοψήφισμα των μελών των Πρασίνων. Οι τελευταίοι αναγκάστηκαν να κάνουν αρκετές υποχωρήσεις σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά είναι μάλλον απίθανο να δουν την κομματική τους βάση να τους αρνείται τη συγκατάθεση στο πρόγραμμα.

Ερωτηματικό πάντως παραμένει αν τελικά το υπουργείο για το Περιβάλλον θα έχει τις ευρείες αρμοδιότητες που επιθυμούν, αλλά και τους αναγκαίους πόρους που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση φιλόδοξων σχεδίων από τη στιγμή που δεν προβλέπεται κανενός είδους αύξηση φόρων, σημείο στο οποίο ήταν ανένδοτοι οι Φιλελεύθεροι.

Αν όλα κυλήσουν με βάση το πρόγραμμα τότε η εκλογή του Ολαφ Σολτς στο αξίωμα του καγκελάριου αναμένεται για τις 8 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα μάθουμε και την πλήρη σύνθεση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ως τώρα διαρροές οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ έχουν μάλλον «καπαρώσει» το Υπουργείο Οικονομικών και οι Πράσινοι το Εξωτερικών, που θα αναλάβει η Αναλένα Μπέρμποκ.

Προβληματική φαίνεται να είναι η στελέχωση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο παραμένει ένα από τα «καυτά» λόγω του κορωνοϊού. Αν ευσταθεί το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του «der Spiegel»,  τότε κανένα από τα τρία κόμματα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού δεν ήταν πρόθυμο να το αναλάβει, αφού είναι προφανές ότι υπό το βάρος της πανδημίας, που συνεχίζει να καλπάζει, θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να αναληφθούν σημαντικές ευθύνες, αλλά και να παρθούν πιθανώς αντιδημοφιλείς αποφάσεις.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago