Οικονομία

Capital Ecnomics: Η κρίση του φυσικού αερίου θα «κάψει» την Ευρώπη – Ποιους θα ωφελήσει

Στα ύψη θα παραμείνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά για αρκετό καιρό ακόμη, όπως προβλέπει η Capital Economics. Αυτό σημαίνει ότι θα σκηνικό που θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη είναι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, δραστικές αυξήσεις επιτοκίων και πιθανότατα ύφεση. Κερδισμένες από την κρίση, αν και μάλλον όχι τόσο γρήγορα όσα θα ήθελαν, μπορούν από την άλλη να βγουν οι ΗΠΑ και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί LNG.

Όπως επισημαίνει η CE, το παιχνίδι που παίζει η Gazprom (είναι πια ξεκάθαρο ότι  εμποδίζει τις ροές προς την Ευρώπη) θα δυσκολέψει αρκετά τους Ευρωπαίους. Έτσι η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμείνει κοντά στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα (45 δολ. ανά mBtu) έως και τα τέλη του 2022 για να υποχωρήσει  στα 100 ευρώ (που εξακολουθούν να είναι εφιαλτικά επίπεδα για τα διαχρονικά δεδομένα) στα τέλη του 2023 (30 δολ. ανά mBtu).

Επιπλεόν καθώς η Ευρώπη θα ανταγωνίζεται με την Ασία για περιορισμένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, και οι τιμές του LNG θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Αυτό μπορεί να καταστήσει το καύσιμο από λύση πρόβλημα Υπό τις συνθήκες αυτές η επιστροφή στον άνθρακα έχει κάποια λογική βραχυπρόθεσμα. Αλλά ούτε αυτή η λύση είναι φθηνή, αφού οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με τα τέλη του 2021, ενώ μακροπρόθεσμα το κόστος για το κλίμα (και την οικονομία κατά συνέπεια) θα είναι μεγάλο.

Η Ευρωζώνη και η αναδυόμενη Ευρώπη είναι οι περιοχές που πλήττονται παγκοσμίως περισσότερο από κάθε άλλη από την κρίση του φυσικού αερίου, δεδομένης της υψηλότατης εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια. Αλλά και η Βρετανία θα δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις. Στις οικονομίες του ευρώ και τη βρετανική ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να καίει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναγκάζοντας την ΕΚΤ και τη BoE σε αυξήσεις επιτοκίων μεγαλύτερες από εκείνες που περιμένει σήμερα η αγορά, σύμφωνα με την CE.

Πέρα από το πλήγμα στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικουριών, θα έχουμε ισχυρότατο πλήγμα και στη βιομηχανική παραγωγή, ειδικά στη Γερμανία. Ευάλωτες εμφανίζονται επίσης οι βιομηχανίες Ιταλίας, Βουλγαρίας και Τσεχίας.

Ποιοι έχουν να κερδίσουν από την κρίση

Αν η Gazprom κόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου στην ΕΕ, ο μεγάλος χαμένος θα είναι αναμφίβολα η γερμανική οικονομία με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 2% με 3%. Θα υπάρξουν όμως και κερδισμένοι. Και αυτή δεν είναι άλλοι από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG, δηλαδή τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αυστραλία.

Ήδη και στις τρεις αυτές οικονομίες βλέπουμε τις υψηλότερες επενδύσεις των ενεργειακών κολοσσών και τα υψηλότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, να αντισταθμίζουν μέρος των πιέσεων που πυροδοτεί το κύμα ακρίβειας στην οικονομία. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι εμπόδιο στο κέρδος τους (ή τουλάχιστον στο πόσο γρήγορα αυτό θα έρθει) στέκονται τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και η απουσία αναγκαίων υποδομών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στους κερδισμένους της κρίσης θα μπορόυσαν να συμπεριληφθούν επίσης Ινδία και Κίνα, αφού έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κενό της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών στη μεταποίηση.

naftemporiki.gr

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago