Κοινωνία

Πυρκαγιά στη Δαδιά: Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Εθνικό Πάρκο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νοτιοδυτικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς προς την Λευκίμμη, με την βοήθεια των εναέριων μέσων. Υπολογίζεται πως έχουν καεί μέχρι τώρα 23.000 στρέμματα δάσους. Ένα άλλο μέτωπο βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα.

Οι επίγειες δυνάμεις, μέσω των αντιπυρικών ζωνών που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες από μηχανήματα του στρατού και εθελοντών, κράτησαν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται σήμερα στο να μην φτάσει η φωτιά στο πάρκο με τις κεραίες κοντά στην Λευκίμμη, όπου υπάρχει πυκνό τμήμα δάσους που θα δημιουργήσει νέο μέτωπο. Για να αποφευχθεί αυτό, οι πυροσβέστες και ο Στρατός έχουν δημιουργήσει δύο αντιπυρικές ζώνες.

Όλη η περιοχή και τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο δάσος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 23/1/2023, προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην απελευθέρωση πιστώσεων, τόσο για την αντιμετώπιση την κατάστασης, όσο και στην ταχύτερη αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο δάσος.

Οι ομάδες δασυπορόσβεσης, ο στρατός και οι πολλοί εθελοντές δίνουν μάχη για να σωθεί ο κύριος πυρήνας του παρθένου δάσους, τα σημαντικά οικοσυστήματα και οι αποικίες των σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Σημαντική είναι η προσφορά των εθελοντών από όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, που βρίσκονται στην Δαδιά, προσφέροντας τρόφιμα ή ακόμα και μαγειρεύοντας φαγητό το οποίο προσφέρουν σε όσους εργάζονται στα μέτωπα της φωτιάς.

Ογδόντα άτομα προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης» διατέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις ως συνδρομή στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιά στης Δαδιά Σουφλίου Έβρου.

“Συνεχίζουμε να επιχειρούμε στην πυρκαγιά, έχουμε φέρει νέα μηχανήματα έργου για να αναπτύξουμε νέα αντιπυρική ζώνη για να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιά στην πιό σημαντική ζώνη” ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, που βρίσκεται στην περιοχή επιβλέποντας τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ertnews.gr

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago