Μια δεκαετία αφότου η κυβέρνησή της προέτρεψε τα κράτη της Νότιας Ευρώπης να «δουλέψουν» για να αντιμετωπίσουν τις επώδυνες δημοσιονομικές αλλαγές και να δώσουν τέλος σε μια κρίσης δημόσιου χρέους, η Γερμανία, προσαρμόζεται σιγά-σιγά στη νέα ταπεινή πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Καθώς οι χώρες της ΕΕ προσπάθησαν τις τελευταίες ημέρες να συμφωνήσουν σε προτάσεις έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου ως αντίδραση στις κινήσεις της ρωσικής Gazprom, που περιόριζε τις προμήθειες στην Ευρώπη, τα νότια κράτη κατέστησαν σαφές ότι δεν ήταν πρόθυμες να υπογράψουν μια ομοιογενή μείωση 15% του φυσικού αερίου για όλες τις χώρες, με λιγότερο ευάλωτη κατάσταση σε σχέση με τη Γερμανία. Μια πολιτική συμφωνία πραγματοποιήθηκε τελικά την Τρίτη (26/7).
«Δεν μπορούν να απαιτήσουν από εμάς μια θυσία για την οποία δεν μας ζητήθηκε η γνώμη», τόνισε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Teresa Ribera, προσθέτοντας ότι: «Δεν έχουμε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές μας όσον αφορά την ενέργεια».
Ενώ η Γερμανία από τα τέλη Ιουνίου παραμένει εξαρτημένη από τις ρωσικές εισαγωγές για περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο – και προσπαθεί να επεκτείνει τις υποδομές για να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) – η Ισπανία έχει επεκτείνει μαζικά τη δομή της σε LNG και πλέον σχεδόν δεν εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.
Άλλα νότια κράτη, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, σημείωσαν επίσης την αντίθεσή τους, αναγκάζοντας να εξαιρεθούν από τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα τους επέτρεπαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς εθνικούς δρόμους για να προετοιμαστούν για τις περικοπές της ρωσικής προσφοράς.
Ο Χάμπεκ, του κόμματος των Πρασίνων, επέκρινε έντονα τα «στρατηγικά λάθη» των προηγούμενων γερμανικών κυβερνήσεων και πρότεινε ότι η χώρα του θα μπορούσε να επιτύχει «16 ή 20%» εξοικονομήσεων, ανάλογα με τη σοβαρότητα του ερχόμενου χειμώνα.
Η ανατροπή στο μπλοκ των ευρωπαϊκών κρατών δεν πέρασε απαρατήρητη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Ορισμένα κράτη υπέφεραν βαριά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και έπρεπε να αντέξουν τη Γερμανία», έγραψε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Και τώρα προορίζονται να εξοικονομήσουν μαζικά φυσικό αέριο για να σώσουν τους ίδιους τους Γερμανούς, που έφεραν αυτή την κατάσταση πάνω τους, με μια λανθασμένη ενεργειακή πολιτική» συνεχίζει.
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ανέφερε: «Οι παράπλευρες ζημιές που έχουν αφήσει πίσω αρκετές (γερμανικές) κυβερνήσεις στην ΕΕ είναι πολύ μεγάλες. Κατά την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 1, αγνόησαν τα συμφέροντα ασφάλειας της Πολωνίας και άλλων κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται, ότι τη Δευτέρα (25/7), η ρωσική κρατική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω στο μισό τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 από την Τετάρτη (27/7), στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού.
Η εταιρεία επικαλέστηκε επισκευές εξοπλισμού σε μια ανεμογεννήτρια, κάτι που ο Habeck περιέγραψε ως «πρόσχημα» .
«Ο Πούτιν παίζει ένα δόλιο παιχνίδι», είπε ο Χάμπεκ στο πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Προσπαθεί να αποδυναμώσει τη μεγάλη υποστήριξη για την Ουκρανία. Για να το κάνει αυτό, διεγείρει την αβεβαιότητα και ανεβάζει τις τιμές. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ενότητα και συγκεντρωμένη δράση».
Καταγγελία Ανδρουλάκη με οσμή «Γουότεργκεϊτ» – Κρύβεται ο Μητσοτάκης λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Παπανδρέου για την καταγγελία Ανδρουλάκη – «Αποτελεί ευθεία υπονόμευση της δημοκρατίας»
Πυρκαγιά στο Μάτι: Υπόμνημα για κακούργημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτουν οι κάτοικοι
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…