Categories: Οικονομία

Η ΑΑΔΕ ζητά επιστροφή των αποζημιώσεων για χιλιάδες ενοίκια

Τις τελευταίες μέρες, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων λαμβάνουν ειδοποιητήρια από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων . Με αυτά, καλούνται να επιστρέψουν άμεσα την κρατική ενίσχυση που έλαβαν για τα κουρεμένα ενοίκια, καθώς, όπως ενημερώνονται, ο έλεγχος της ΑΑΔΕ κατέδειξε ότι πήραν παράνομα την αποζημίωση.

Πρόκειται για ενοίκια τα οποία είχαν «κουρευτεί» κατά 100% στη διάρκεια του lockdown και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφτανε στο 80% του ποσού του ενοικίου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 οι κρατικές ενισχύσεις για τα μειωμένα ενοίκια με τη μορφή συμψηφισμών με φόρους και καταβολές χρηματικών αποζημιώσεων υπερέβησαν τα 770 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε περισσότερους από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τους ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών, ενώ με απόφαση των Χρήστου Σταικούρα και Απόστολου Βεσυρόπουλου καθορίζεται η διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της αποζημίωσης σε εκμισθωτές για τα μισθώματα μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021.

Με την υπουργική απόφαση δρομολογείται η επιστροφή των συγκεκριμένων ποσών από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα στοιχεία που αποστέλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο περιπτώσεις ιδιοκτητών που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για τις απώλειες ενοικίων που υπέστησαν το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά από τις διασταυρώσεις στοιχείων αποδείχθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή ότι το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν.

Πολύ σύντομα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο και σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago