Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε την πρόταση Τσίπρα για διαφάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Ναι» στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση επιτροπής διαφάνειας για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Κανονισμού. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση, που ο Κώστας Τασούλας καθυστέρησε τέσσερις μήνες να την φέρει στη Βουλή, την απέρριψε η Νέα Δημοκρατία, καθώς φοβάται τη διαφάνεια. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», η Ελληνική Λύση υπερψήφισε ενώ το ΜέΡΑ25 είπε «όχι».

«Θετικό ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε» ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το μέλος της αρμόδιας Επιτροπής, Κώστας Ζαχαριάδης, αποδίδοντας παράλληλα ευθύνες στον Κώστα Τασούλα και τον πρωθυπουργό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να είναι ο «απόλυτος κυρίαρχος στη νομή των πόρων μέσω της Μαξίμου ΑΕ».

Μίλησε επίσης για «διαδικαστικές προφάσεις» από την πλευρά της πλειοψηφίας, εξηγώντας ότι ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, επικαλέστηκε τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και το σχετικό φίλτρο ελέγχου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει δικαίωμα να δεσμεύσει τους πόρους και τις δυναμικές που προσφέρουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε και διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε να συγκυβερνήσουμε, καθώς η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Ζητάμε, όμως, διαφάνεια και έλεγχο».

Από την πλευρά τους πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη, επισήμανε ότι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης και η ΚΟ του κόμματος, έχει ζητήσει, από την αρχή του έτους, σύσταση οργάνου σχεδιασμού και ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Κάθε σχετική πρόταση στην κατεύθυνση αυτή, τη στηρίζουμε. Όμως απαιτούμε σοβαρότητα. Το θέμα αυτό δεν συζητείται σε 5 λεπτά, σε συνεδρίαση, τελευταία στιγμή προτού διακόψει τις εργασίες της η Βουλή. Όμως και πάλι, όπως επανειλημμένα ζητάμε από τον Γενάρη τη δημιουργία οργάνου σχεδιασμού, γι΄αυτό λέμε “ναι”, με επιφύλαξη», σημειώνουν οι ίδιες πηγές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ.

«Καλούμε τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να στηρίξουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, βάσει του άρθρου 118 του Κανονισμού της Βουλή, για τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής με την προσθήκη σχετικής διάταξης στο άρθρο 44 που θα προβλέπει τη σύσταση “Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Λογοδοσίας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για το ΕΣΠΑ 2021-2027» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αφού ο κ. Τασούλας καθυστέρησε τέσσερις μήνες να φέρει στη Βουλή την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, τελικά η Ν.Δ. αποφάσισε να την απορρίψει. Προφανώς αυτή την απόφαση την είχαν λάβει από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση. Η σπουδή όμως του κ. Τασούλα να τη φέρει τέλη Ιουλίου εν κρυπτώ δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα αδύνατα δυνατά για να περάσει στα ψιλά η στάση της, για την οποία δεν υπάρχουν και πολλά επιχειρήματα να υποστηρίξει.

Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία και η πλειοψηφία των πολιτών στενάζουν από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, διότι τους προορίζει για τις λίγες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή, κοινωνικά δίκαιη και εθνικά επωφελή αξιοποίησή τους, ειδικά όταν αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπερβαίνουν τη θητεία μίας κυβέρνησης και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και θεωρούνται “καλή πρακτική”.

Καλούμε τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να στηρίξουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, βάσει του άρθρου 118 του Κανονισμού της Βουλή, για  τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής με την προσθήκη σχετικής διάταξης στο άρθρο 44 που θα προβλέπει τη σύσταση “Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Λογοδοσίας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Σε μια στιγμή που η Δεξιά επιλέγει ξανά το δρόμο της αδιαφάνειας και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, είναι καιρός να πάρουν όλοι θέση. Θα στηρίξουν τη διαφάνεια ή θα ανεχτούν την αδιαφάνεια; Θα επιλέξουν το δρόμο της υπευθυνότητας ή των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων; Θα προτάξουν το δημόσιο συμφέρον ή θα κλείσουν το μάτι στις λίγες επιχειρηματικές οικογένειες που περιμένουν να μοιραστούν τα κονδύλια;

Τι λένε πηγές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη, επισήμανε ότι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης και η ΚΟ του κόμματος, έχει ζητήσει, από την αρχή του έτους, σύσταση οργάνου σχεδιασμού και ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Κάθε σχετική πρόταση στην κατεύθυνση αυτή, τη στηρίζουμε. Όμως απαιτούμε σοβαρότητα. Το θέμα αυτό δεν συζητείται σε 5 λεπτά, σε συνεδρίαση, τελευταία στιγμή προτού διακόψει τις εργασίες της η Βουλή. Όμως και πάλι, όπως επανειλημμένα ζητάμε από τον Γενάρη τη δημιουργία οργάνου σχεδιασμού, γι΄αυτό λέμε ‘ναι’ , με επιφύλαξη», αναφέρουν πηγές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ, αποτυπώνοντας το κλίμα της παρέμβασης της κυρίας Λιακούλη, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής που είχε ως αντικείμενο:

   Α) Συζήτηση και ψήφιση της πρότασης του προέδρου της Βουλής για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής.

   Β) Συζήτηση και ψήφιση της πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago