Κοινωνία

Εκκενώθηκαν Ντράφι και Ανθούσα, εφιαλτική νύχτα στην Πεντέλη

Με μέτωπα χιλιομέτρων και ισχυρούς ανέμους αντιμέτωπες οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Διώνη, Δασαμάρι και το Νοσοκομείο Παίδων. Σε επιφυλακή Πεντέλη, Νταού, Καλλιτεχνούπολη. Καίγονται σπίτια στο Ντράφι.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στην Πεντέλη, με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο να έχουν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον δύο μέτωπα με έκταση χιλιομέτρων, ένα που κινείται προς Ανθούσα και ένα δεύτερο που κινείται προς Νταού. Οι εστίες είναι πολλές και διάσπαρτες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι 5-6 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Ανθούσα, ώστε να εκκενώσουν άμεσα προς Γέρακα, και σε όσους βρίσκονται σε Διώνη και Δασαμάρι ώστε να εκκενώσουν προς Παλλήνη. Νωρίτερα, επίσης μήνυμα του 112 κάλεσε όσους βρίσκονται στο Ντράφι να εκκενώσουν προς Παλλήνη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η φωτιά έχει μπει στο Ντράφι καίγοντας σπίτια πάνω από τις οδούς Αχαιών και Σοφοκλέους.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και τα 36 νοσηλευόμενα παιδιά μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Εγκλωβισμένα άτομα δεν έχουν αναφερθεί στην περιοχή.

Νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, ενώ για λόγους ασφαλείας ζητήθηκε από τους εργαζόμενους του Αστεροσκοπείου να απομακρυνθούν προληπτικά από τις εγκαταστάσεις και να αποχωρήσουν από το κτίριο. Τονίζεται ωστόσο πως δεν συντρέχουν λόγοι πανικού.

Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ 10 Tractores, 2 Erickson, 1 Bell214, 1 BK117 και 1 Chinoock ήταν στον αέρα όσο το επέτρεπε το φως της μέρας. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις από πολλές περιφέρειες της χώρας, μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρες ΟΤΑ.

Συνολικά επιχειρούν πάνω από 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς επίσης 60 οχήματα. Επίσης, συμμετείχαν 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές αρχές και τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς είναι σε ετοιμότητα, ενώ δίνεται μάχη με τον χρόνο καθώς μόλις πέσει το σκοτάδι δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς ορεινό όγκο Πεντέλης. Καίει δασική έκταση (πουρνάρι και πεύκα) και χαμηλή βλάστηση πάνω από το Ντράφι (βόρεια πλευρά Ντράφι – περιοχή Βαγιάτι).

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση Άγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

Διαδοχικές είναι την Τρίτη οι πυρκαγιές ανά τη χώρα. Νέα μέτωπα ξέσπασαν σε Αττική και Ηλεία.

Συγκεκριμένα, χαμηλή βλάστηση φλέγεται στην Πεντέλη, στην περιοχή Βαγιάτι, όπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις: 11 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα (το ένα συντονιστικό). 78 πυροσβέστες (οι 28 Ρουμάνοι), πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι τώρα ψηλά στο βουνό, μακριά από κατοικημένη περιοχή, ώστε το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Για μία «δύσκολη φωτιά στο Νταού Πεντέλης» μίλησε στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε: «Η πυρκαγιά ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης και κινείται ανατολικά προς την περιοχή του Ντραφίου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο με πάρα πολύ μεγάλη εναέρια δύναμη 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό» και συνέχισε: «Κατάσβεση κάνουν 78 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα, 22 οχήματα και η δύναμη των Ρουμάνων πυροσβεστών με 28 πυροσβέστες, 3 υδροφόρα οχήματα κι ένα αναγνωριστικό. Είναι μία δύσκολη πυρκαγιά και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την ελέγξουμε».

Τόνισε ακόμα ότι: «Η φωτιά είναι έξω από το Ντράφι, δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να ακούνε ακούνε τις εκκλήσεις των αρχών».

Στο μεταξύ, από νωρίς το απόγευμα καίγεται και αγροτοδασική έκταση στο Μαρκόπουλο του δήμου Πηνειού Ηλείας. Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν επίγεια και εναέρια μέσα.

Και για αύριο, Τετάρτη, ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago