Κόσμος

Βρετανία: Πάνω από 40 βαθμούς για πρώτη φορά στην ιστορία

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει υδράργυρος στη Βρετανία σήμερα, καθώς ο καύσωνας έχει κορυφωθεί αγγίζοντας θερμοκρασίες έως και 41 βαθμών Κελσίου σε διάφορα μέρη της Αγγλίας, κάτι που είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας και θεωρείται ως ένα αρνητικό και ανησυχητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, η θερμοκρασία άγγιξε σήμερα τους 40,2 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ενώ προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω άνοδος κατά τη διάρκεια της θερμότερης μέρας στην ιστορία της χώρας. Νωρίτερα, το θερμόμετρο έδειξε 39,1 βαθμούς στο Τσάρλγουντ του Σάρεϊ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 38,7 C που είχε καταγραφεί το 2019 στον Βοτανικό Κήπο του Cambridge.

Το νυχτερινό ρεκόρ καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το Κένλεϊ στο Σάρεϊ έφτασε τους 25,8 C.

Η Βρετανία βρίσκεται στο σύνολό της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πόσο θα διαρκέσει ο κόκκινος συναγερμός που σήμανε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα έχουν επηρεαστεί εξίσου και οι μεταφορές, με τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες της χώρας να ανακοινώνουν τροποποιήσεις δρομολογίων, όπως μειώσεις και περιορισμούς διαδρομών για τα σημεία που είναι πιο οξύς ο καύσωνας.

Ειδικότερα, οι επιβάτες των σιδηροδρόμων έχουν προειδοποιηθεί για καθυστερήσεις και ακυρώσεις καθώς η ζέστη επηρεάζει τις υποδομές της χώρας.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Άγγλοι πολίτες συρρέουν στις παραλίες τις τελευταίες μέρες προκειμένου να μπορέσουν να ανακουφιστούν από την ανυπόφορη ζέστη.

Η Σκωτία και η Ουαλία εκτιμάται ότι επίσης θα δουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία τους σήμερα.

Καύσωνες όπως αυτός που βιώνουμε αυτή την εβδομάδα «θα επαναληφθούν και θα γίνουν πιο έντονοι στο μέλλον», δήλωσε ο ειδικός για την κλιματική αλλαγή, Σερ Ντέιβιντ Κινγκ, στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο Μπομπ Γουόρντ, διευθυντής πολιτικής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Γκράνθαμ για την Κλιματική Αλλαγή επεσήμανε επίσης ότι η Βρετανία «πρέπει να σταματήσει να θεωρεί τον εαυτό της μια ψυχρή χώρα».

«Τους καλοκαιρινούς μήνες είμαστε πλέον μια καυτή χώρα» και πλέον «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για αυτό το είδος ακραίας ζέστης», είπε.

Βέβαια, το κύμα καύσωνα είναι γενικευμένο φαινόμενο στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες, καθώς οι βόρειες χώρες της ηπείρου βρίσκονται αντιμέτωπες με θερμοκρασίες ρεκόρ , την ώρα που στα νότια μαίνονται πολλαπλά πύρινα μέτωπα, σε ένα καλοκαίρι που αποδεικνύεται εφιαλτικό και μάλιστα σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης και προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μίας Ευρώπης «στις φλόγες».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago