Πολιτική

Εκσυγχρονιστές σε κυβερνητικά πόστα: Πρόβα ρήξης ή συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;

Την πορεία των σχέσεων της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενόψει των εκλογών της απλής και ενισχυμένης αναλογικής δοκιμάζει η νέα «μεταγραφή» του πρωθυπουργού από τον χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, Έφη Χριστοφιλοπούλου.

Μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην «Επιτροπή Σοφών» του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά στην αξιοποίηση ενός ακόμη στελέχους του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση της ΝΔ καθώς πρότεινε στην Έφη Χριστοφιλοπούλου να αναλάβει τη προεδρία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό η πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου αποδέχτηκε την πρωθυπουργική πρόταση. Έτσι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλείται πλέον να αποφασίσει εάν θα είναι εκείνο που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκλογή της καθώς για την τοποθέτησή της κυρίας Χριστοφιλοπούλου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία την οποία δεν διαθέτει η ΝΔ. Ταυτόχρονα, θεωρείται δεδομένο ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προτιμήσουν να πάρουν αποστάσεις από την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντιμετώπισε με έκδηλη αμηχανία την κίνηση διεμβολισμού του πρωθυπουργού, κάτι που καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέχρι χθες δεν υπήρχε επίσημη τοποθέτηση από την Χαριλάου Τρικούπη. Η τελική στάση του κόμματος και της ΚΟ αναμένεται, όμως, με τεράστιο ενδιαφέρον καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρόκριμα και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ μετά τις εκλογές της απλής ή της ενισχυμένης αναλογικής που θα διεξαχθούν μέσα στον επόμενο δωδεκάμηνο.

Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πει «όχι» στην τοποθέτηση Χριστοφιλοπούλου τότε ο Πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα τόσο στη βάση όσο και στη ΝΔ ότι το κόμμα του προτίθεται να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του και μετά τις εκλογές. Αντίθετα, εάν η Χαριλάου Τρικούπη πει το «ναι» στην κυρία Χριστοφιλοπούλου τότε η επιλογή αυτή θα εκληφθεί από εχθρούς και φίλους ως πρόβα τζενεράλε μιας νέας συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ρελάνς Μητσοτάκη για το «όχι» Ανδρουλάκη προς το πρόσωπό του

Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη ερμηνεύεται ταυτόχρονα από πολλούς ως αντίδραση στη δημοσίως διακηρυγμένη θέση του κ. Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν προτίθεται να λάβει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένως την ενόχλησή του για αυτή τη στάση και με την επιλογή της κυρίας Χριστοφιλοπούλου φαίνεται πως επιχειρεί να εξαναγκάσει σε υποχώρηση τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που ο Χαριλάου Τρικούπη πει τελικά το «ναι» στην επιλογή Μητσοτάκη για την προεδρία μιας τόσο σημαντικής Ανεξάρτητης Αρχής τότε θα έχουν αρθεί εκ των πραγμάτων οι αντιρρήσεις προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη ως προς την διατήρηση της πρωθυπουργίας. Αντίθετα εάν ο κ. Ανδρουλάκης ματαιώσει τη μεταγραφή Χριστοφιλοπούλου τότε θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν συζητά το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ή Τσίπρα.

Ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης – Μενδώνη άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας με τον Λιγνάδη

Θα μπορούσε να είναι μια φανταστική απόφαση της Κομισιόν: Μηδέν ΦΠΑ στα ωμά γεύματα για εξοικονόμηση ενέργειας

“Φρένο” της Εφορίας στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς αλλά μόνο για τον Αύγουστο

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago