Κόσμος

Ο Ζελένσκι απολύει ανώτατους αξιωματούχους – Η Μόσχα ετοιμάζει το επόμενο χτύπημα

Συνεχίζεται στην Ουκρανία το σφυροκόπημα από τον ρώσικο στρατό με τον υπουργό Άμυνας να έχει δώσει διαταγή στις στις στρατιωτικές μονάδες να εντείνουν τις επιχειρήσεις για να αποτρέψουν τα ουκρανικά πλήγματα σε περιοχές που έχουν καταλάβει.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι περισσότεροι από 60 υπάλληλοι στην υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και στη Γενική Εισαγγελία εργάζονταν εναντίον του κράτους, στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας αναρτήθηκε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ο Ζελένσκι απέπεμψε τους επικεφαλής αυτών των δύο υπηρεσιών. Στη θέση του Ιβάν Μπακάνοφ, επικεφαλής της πανίσχυρης υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, της SBU, και παιδικού φίλου του Ζελένσκι  διορίστηκε ο Ολέξι Σιμονένκο. Η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια να ασκηθούν διώξεις για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, έχουν ξεκινήσει 651 ποινικές έρευνες για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της συνεργασίας σε βάρος εργαζομένων σε εισαγγελικά γραφεία, υπηρεσίες προδικαστικών ερευνών και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ο Ζελένσκι είπε ότι τα αδικήματα αυτά «εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα» για τους επικεφαλής των υπηρεσιών και πρόσθεσε: «Το καθένα από αυτά τα ερωτήματα θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

Σε ό,τι αφορά την εικόνα από το μέτωπο το Reuters μεταδίδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις, αφού απέτυχαν να καταλάβουν το Κίεβο στις αρχές της εισβολής, έχουν καταφέρει να ελέγχουν πλέον, μετά από καταστροφικούς βομβαρδισμούς, μεγάλες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν ήδη εδάφη.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει περισσότερους από 3.000 πυραύλους κρουζ μέχρι σήμερα και ότι είναι «αδύνατο να μετρηθεί» ο αριθμός των πυροβολικών και άλλων επιδρομών μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι δυτικές παραδόσεις όπλων μεγάλου βεληνεκούς αρχίζουν να βοηθούν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, με το Κίεβο να αναφέρει μια σειρά επιτυχημένων επιδρομών σε 30 ρωσικούς κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, τα πλήγματα προκαλούν «όλεθρο» στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και έχουν μειώσει σημαντικά την επιθετική ικανότητα της Ρωσίας. Πάντως, χθες η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία ανέφερε ρώσικους βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Μόσχας για το επόμενο στάδιο της επίθεσής της.

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως η Ρωσία φαίνεται να ανασυντάσσει μονάδες για επίθεση προς το Σλόβιανσκ, μια πόλη με συμβολική αξία στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago