Πολιτική

Κύμα διαμαρτυριών για την απελευθέρωση Λιγνάδη – ΣΥΡΙΖΑ «Η κα Μενδώνη προσβάλει τον πολιτισμό» – Μενδώνη: Εργαλειοποιείτε τον πολιτισμό

Κύματα αντιδράσεων για τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μετά το μπαράζ παρεμβάσεων σε χώρους πολιτισμού ενάντια στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έκτιση της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη, που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για κατά συρροή βιασμούς δύο ανηλίκων χωρίς ελαφρυντικά.

Χθες σε διάφορες παραστάσεις, στη Θεσσαλονίκη, στο Ναύπλιο, στη Μικρή Επίδαυρο, διαβάστηκε η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την αποφυλάκιση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor», αναρτήθηκε πανό που έγραφε ότι «Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή».

Ωστόσο, η Λίνα Μενδώνη και ο Νίκος Γιατρομανωλάκης αποχώρησαν πριν από την έναρξη του έργου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν για τη δράση του καλλιτέχνη να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο. Κι αφού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολίασε το γεγονός δηλώνοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού «δεν χρειαζόταν να φύγει άρον άρον από την παράσταση» αλλά «μορούσε απλά να σηκώσει το δικό της πανό: “τον διόρισα δίχως διαγωνισμό, τον κάλυψα όσο μπορούσα, αμφισβήτησα τα θύματα και τώρα απλά κάνω την ανήξερη”, το ΥΠΠΟΑ προσπάθησε για ακόμα μία φορά να ρίξει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το πλήθος αντιδράσεων με τα πυρά να στρέφονται κατά της Μπουμπουλίνας για απόπειρα συγκάλυψης, από την αρχή της πολύκροτης υπόθεσης, το υπουργείο επέλεξε να κατηγορήσει σήμερα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε».

Μάλιστα, γνωστοποιεί πως «η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να μην παραστεί στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού». «Εργαλειοποίηση του Πολιτισμού», λοιπόν, η διαμαρτυρία του χορευτή με το πανό, που ένωσε τη φωνή του με τους χιλίαδες πολίτες που έκαναν πορεία προχθές στην Αθήνα, με τους πολλούς σκηνοθετές, ηθοποιούς και τραγουδιστές που εκφράζουν με δηλώσεις τους την αγανάκτισή τους για την δικαστική απόφαση, με τα καλλιτεχνικά σωματεία, που καταδικάζουν επίσης με ανακοινώσεις του.

Το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «η δίκαιη αντίδραση των ανθρώπων του πολιτισμού για τον βιαστή Λιγνάδη χαρακτηρίζεται εργαλειοποίηση του πολιτισμού από την κα Μενδώνη. Η κα Μενδώνη συνεχίζει να προσβάλει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Βλέπει παντού το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Δυστυχώς για αυτήν δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ΣΥΡΙΖΑ για να έχει κατανοήσει τον βρώμικο ρόλο της.Όπως φάνηκε στην Καλαμάτα, δεν χρειάζεται να είναι καν απ’ την Ελλάδα».

Θυμίζουμε ότι το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στο κείμενό του έκανε λόγο για «έγκλημα που αποδεικνύει ότι η εξουσία, το χρήμα, οι δημόσιες σχέσεις και οι ισχυροί φίλοι είναι πάνω από την Δικαιοσύνη» υποστηρίζοντας πως «δεν ζούμε πια σε κράτος δικαίου. Είναι η απόδειξη της εκδίκησης της σάπιας αστικής εξουσίας που εκπροσωπεί η κυβέρνηση απέναντι σε όποιον τολμάει να καταγγείλει τα εγκλήματα των δικών της παιδιών».

«Εμείς οι ηθοποιοί θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας και την οργή που αισθανόμαστε συνειδητοποιώντας ότι η κάθαρση και η δικαίωση των θυμάτων που ελπίζαμε να συμβεί στο χώρο μας δεν είναι εφικτή. Ο Δ. Λιγνάδης καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη. Βίασε και βασάνισε παιδιά. Είχε όμως εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και τώρα πάει σπίτι του… Ξέρουμε πλέον ότι ένας δημόσιος κίνδυνος κυκλοφορεί ελεύθερος και αυτό είναι ένα βάρος που κουβαλάμε και στη ζωή αλλά και πάνω στη σκηνή. Αγαπάμε τη δουλειά μας και συνεχίζουμε να την κάνουμε, όμως η δεδομένη συνθήκη δημιουργεί ένα αδιαπέραστο σκοτάδι στην ψυχή μας» τόνισε η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή ηθοποιών ΚΘΒΕ στη δική του ανακοίνωση προ ημερών.

«Αυτά είναι τα όρια και ο χαρακτήρας της αστικής δικαιοσύνης που από τη μια ποινικοποιεί τους αγώνες μας, απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύει προοδευτικά ριζοσπαστικά καλλιτεχνικά έργα στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας και την ίδια ώρα ρίχνει στα μαλακά τον παιδοβιαστη που έχει καταδικαστεί ηθικά στο αίσθημα όλων μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

«Η δίκαιη αντίδραση των ανθρώπων του πολιτισμού για τον βιαστή Λιγνάδη χαρακτηρίζεται εργαλειοποίηση του πολιτισμού από την κα Μενδώνη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η κα Μενδώνη συνεχίζει να προσβάλει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Βλέπει παντού το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Δυστυχώς για αυτήν δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ΣΥΡΙΖΑ για να έχει κατανοήσει τον βρώμικο ρόλο της», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Όπως φάνηκε στην Καλαμάτα, δεν χρειάζεται να είναι καν απ’ την Ελλάδα».

Νέα ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

«Η χυδαία απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πολλά περισσότερα από όσα προσπαθεί να καλύψει, όπως και η μέθοδός τους να βαφτίσουν την τοξικότητα πολιτική άποψη», ανέφερε η νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ εκφράζουν την οργή τους για την αποφυλάκισή του

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής ηθοποιών ΚΘΒΕ:

«Εμείς οι ηθοποιοί θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας και την οργή που αισθανόμαστε συνειδητοποιώντας ότι η κάθαρση και η δικαίωση των θυμάτων που ελπίζαμε να συμβεί στο χώρο μας δεν είναι εφικτή. Ο Δ. Λιγνάδης καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη.

»Βίασε και βασάνισε παιδιά. Είχε όμως εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και τώρα πάει σπίτι του… Ξέρουμε πλέον ότι ένας δημόσιος κίνδυνος κυκλοφορεί ελεύθερος και αυτό είναι ένα βάρος που κουβαλάμε και στη ζωή αλλά και πάνω στη σκηνή. Αγαπάμε τη δουλειά μας και συνεχίζουμε να την κάνουμε, όμως η δεδομένη συνθήκη δημιουργεί ένα αδιαπέραστο σκοτάδι στην ψυχή μας».

Σημειώνεται ότι κατά της απόφασης της αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη τάχθηκαν και άλλοι καλλιτέχνες όπως η Δώρα Χρυσικού και η Καίτη Γαρμπή, αλλά και η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: «Τώρα που διαπιστώθηκε ότι ήταν βιαστής αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν θέμα δικαιοσύνης… Ήταν θέμα περιέργειας».

Θέση για την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Δημήτρης Λιγνάδης, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του σε δεύτερο βαθμό, πήρε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Ο σκηνοθέτης παρότι κρίθηκε ένοχος για τους δύο από τους τέσσερις βιασμούς, εξασφάλισε το ποσό των 30.000 ευρώ και το μεσημέρι της Πέμπτης (14/7) βγήκε από τις φυλακές.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που αποφεύγει να τοποθετείτε δημοσίως, αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να κρύψει την αγανάκτησή του για την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Σε story του στο Instagram έγραψε χαρακτηριστικά: «Τώρα που διαπιστώθηκε ότι ήταν βιαστής αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν θέμα δικαιοσύνης… Ήταν θέμα περιέργειας».

Η ανάρτηση Χαρίτση

Σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έγραψε για την παράσταση ενώ σχολίασε και την απουσία της κ. Μενδώνη: «Εκπληκτική έναρξη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας απόψε με τη συγκλονιστική παράσταση «Triptych» της βελγικής ομάδας «Peeping Tom». Η κ. Μενδώνη παρότι βρισκόταν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, επέλεξε να αποχωρήσει ελάχιστα λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης. Μάλλον, μετά και τις τελευταίες νοσηρές εξελίξεις, δεν θα ένιωθε και πολύ άνετα μεταξύ των εκατοντάδων θεατών. Με το πανό που σήκωσαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στο τέλος της παράστασης και που προφανώς αποθεώθηκαν από το κοινό, δικαίωσαν την απόφαση της…».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago