Πολιτική

Power Pass: Πώς η κυβέρνηση έπεσε θύμα της δικής της επικοινωνιακής παραπλάνηση – Ποιοι πληρώνουν και από ‘πάνω

Στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να ψαχτούνε καλά. Για λόγους που μόνο οι ίδιοι ξέρουν, πίστεψαν ότι μπορούν να παραπλανήσουν πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες με την περίφημη «επιδότηση έως 600 ευρώ» του 60% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για την περίοδο Δεκεμβρίου – Μαΐου. Το κόστος αυτής της πολυδιαφημισμένης, και προβεβλημένης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό επιδότησης, για 2,5 εκατ. (τελικά) τσουρουφλισμένους καταναλωτές είναι μόλις 260 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί και το ποσό που αντιστοιχεί στον Ιούνιο, το κόστος του Power Pass  θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ. βαριά. Πόσο όμως έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα – από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν δόθηκαν οι πρώτες ισχνές επιδοτήσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα- στο κράτος και τελικά στους φορολογούμενους πολίτες οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς; Αν πιστέψουμε τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς- Σταϊκούρα και Σκρέκα- έχουν στοιχίσει 3,5 δισ. ευρώ.

Ας μας εξηγήσει κάποιος από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου τι τους έκανε να πιστέψουν ότι, ενώ τα 3,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν το τελευταίο εννιάμηνο ως ελάφρυνση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών (και ως ενίσχυση στους λογαριασμούς των προμηθευτών ρεύματος) αποδείχτηκαν λίγα για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις και τον θυμό των καταναλωτών, τα 264 εκατ. θα ήταν αρκετά για να τους κάνουν να πετάνε από χαρά; Τόσο ανοήτους και απελπισμένους θεωρούν τους πολίτες;

Η αριθμητική της απάτης, θυμίζουμε, έχει ως εξής:  Βγήκε περιχαρής ο πρωθυπουργός στις αρχές Μαΐου να υποσχεθεί το «600άρι» ως επιπλέον ενίσχυση για την κάλυψη του 60% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Στη συνέχεια, σε χαμηλότερους τόνους, οι επιτελείς έκαναν λόγο για επιδότηση «έως 600 ευρώ», και σε τρίτο χρόνο, ακόμη πιο χαμηλόφωνα, διευκρινίστηκε ότι μιλούμε για επιδότηση «από 18 έως 600 ευρώ». Κι όποιος άκουσε, άκουσε. Αυτό που ελέχθη σχεδόν ψιθυριστά ήταν ότι η «έξτρα επιδότηση» θα συμψηφιστεί με όσες επιδοτήσεις έχουν  ήδη δοθεί στους λογαριασμούς το προηγούμενο εξάμηνο. Αν λοιπόν κάποιος, λόγω μεγάλης χειμερινής κατανάλωσης, είχε ήδη δει στους λογαριασμούς από πέρσι τον Δεκέμβριο εκπτώσεις πάνω από αυτό το ποσό, είχε θεωρητικά τον κίνδυνο να βγει και οφειλέτης!

Οπερ και εγένετο, επί παραδείγματι, για χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν μια κύρια κατοικία και μια μισθωμένη φοιτητική κατοικία για το/τα παιδιά τους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ενώ η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής υπολογίστηκε χωριστά για κάθε κατοικία, η επιδότηση για την κύρια  κατοικία των γονιών συμψηφίστηκε με τη μισθωμένη του παιδιού με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι επιδοτήσεις, μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων που είχαν δοθεί μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου, να βγαίνουν και αρνητικές, ήτοι να χρωστάνε οι γονείς στο κράτος!

Κι αν αυτό φαίνεται ακραίο, η ουσία προκύπτει από την απλή διαίρεση των 260 εκατ. ευρώ της επιδότησης με τα 2,5 εκατ. που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους: η μέση επιδότηση περιορίζεται σε μόλις 100 ευρώ, ή 17 ευρώ τον μήνα. Λιγότερα κι από το fuel pass, την επιδότηση καυσίμων, που έχει ήδη γίνει το σύντομο ανέκδοτο του καλοκαιριού.

Και η αριθμητική της απάτης μπορεί να εξελιχθεί ακόμη χειρότερα με την επιδότηση του Ιουνίου, καθώς η επιπλέον επιβάρυνση δεν θα υπολογιστεί μόνο για τον μήνα αυτό, αλλά συνολικά για το επτάμηνο Δεκεμβρίου 2021- Ιουνίου 2022. Αν η καθαρή επιβάρυνση του Ιουνίου από τη ρήτρα ήταν πχ. 200 ευρώ, το ποσό της επιπλέον επιδότησης κανονικά θα ήταν το 60%, ήτοι 120 ευρώ. Αν όμως το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου ο καταναλωτής έχει ήδη πάρει σε εκπτώσεις στους λογαριασμούς 550 ευρώ, για τον Ιούνιο του μένει έξτρα επιδότηση μόλις 50 ευρώ. Ή μηδέν, αν οι εκπτώσεις του προηγούμενου εξαμήνου έχουν ήδη εξαντλήσει  ή ξεπεράσει το 600άρι.

Είναι άραγε τυχαίο ότι περίπου 1,5 εκατ. καταναλωτές – από τα 4,2 εκατ. που υπολόγιζε η κυβέρνηση ότι θα τρέξουν- δεν έκαναν καν τον κόπο να υποβάλουν αιτήσεις για το Power Pass; Όχι. Γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν τσίμπησαν, έκαναν τους υπολογισμούς των εκπτώσεων που είχαν ήδη πάρει τους προηγούμενους μήνες και κατάλαβαν ότι εκεί που τους χρωστάγανε μπορεί να τους παίρναν και το βόδι. Δηλαδή, να έβγαιναν και οφειλέτες του γενναιόδωρου δημοσίου! Ελπιδοφόρο δείγμα ότι η αριθμητική της πολιτικής παραπλάνηση στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση δεν πιάνει πια τόσο εύκολα. Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για το πολυσχιδές και πολυπράγμον επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου.

Power Pass: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επαναφέρουν τον πρωθυπουργό στην πραγματικότητα

Power Pass: Πολύ ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης – Πολύ οργισμένοι οι πολίτες

Gazprom προς Ελλάδα: “Σταματήστε να μεταπουλάτε το ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία αλλιώς σας το κόβουμε”

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago