Κόσμος

Νέα ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Ντράγκι μετά την απόρριψη της παραίτσής του

Συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση στη Ιταλία αφού η σύγκρουση του Μάριο Ντράγκι με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κορυφώθηκε με τον πρωθυπουργό να υποβάλει χθες την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος όμως δεν την έκανε δεκτή παραίτηση και τον… ξαναστέλνει πίσω στη Βουλή

Τα Πέντε Αστέρια, τελικά, δεν παρείχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη στη Γερουσία και τώρα ο τελευταίος είναι αντιμέτωπος με μία ακόμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί συζήτηση στη βουλή και τη Γερουσία και στη συνέχεια ο Ντράγκι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Μετά την άρνηση του Ιταλού προέδρου να δεχτεί την παραίτηση, ο Ντράγκι πρέπει να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό, πιθανόν χωρίς τη συμμετοχή του Κινήματος των 5 Αστέρων. Ακόμη και χωρίς αυτό, μια κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς έχει τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, διάφορων κεντρώων κομμάτων και της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο Ματαρέλα άλλωστε αντιτίθεται έντονα στο ενδεχόμενο οι βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023, να διεξαχθούν το φθινόπωρο, παραδοσιακά η περίοδος που οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό τους για το επόμενο έτος, ο οποίος πρέπει να εγκρίνεται ως το τέλος του χρόνου.

Η ένταση μεταξύ του Ντράγκι και του Κινήματος των 5 Αστέρων σοβεί εδώ και εβδομάδες, αλλά έφτασε ταβάνι όταν το κόμμα ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του δεν θα συμμετάσχουν στην έγκριση ενός πακέτου κρατικής βοήθειας προς εταιρείες και νοικοκυριά που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο τελικά εγκρίθηκε, περιλαμβανόταν μια τροπολογία που θα επιτρέψει στην πόλη της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθενται οι Πεντάστεροι, που επικρίνουν εδώ και καιρό την κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η παροχή όπλων στην Ουκρανία, στην οποία είναι αντίθετο, όπως και το μέγεθος και η διανομή κρατικής βοήθειας.

Μέχρι πρόσφατα το κόμμα ήταν το μεγαλύτερο στο ιταλικό κοινοβούλιο, αλλά τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο αποχώρησε από αυτό για να σχηματίσει νέο κόμμα, το «Μαζί για το Μέλλον», παίρνοντας μαζί του περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών, γύρω στους 50.

Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο ντι Μάιο δήλωσε ότι «δεν θα το πληρώσουν τα κόμματα, αλλά οι πολίτες, οι οικογένειες, οι εταιρείες», ενώ πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν ο Ντράγκι βρίσκεται στην πρωθυπουργία.

«Τώρα έχουμε πέντε ημέρες για να εργαστούμε ώστε το κοινοβούλιο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι και ώστε η Ιταλία να βγει από αυτό το δραματικό σπιράλ», έγραψε στο Twitter ο Ενρίκο Λέτα επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας, διαισθανόμενα μια ευκαιρία, ζήτησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές – με πρώτο τους Αδελφούς της Ιταλίας, το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρό στις δημοσκοπήσεις. «Με την παραίτηση Ντράγκι αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος έχει τελειώσει για τους Αδελφούς της Ιταλίας», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι επικεφαλής του κόμματος.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago