Πολιτική

Μαξίμου: Σχέδια επί χάρτου για την πιθανή διακοπή του ρωσικού αερίου

Σε ασκήσεις… θάρρους και εφησυχασμού (χωρίς όμως αντίκρισμα) σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας εξακολουθεί να επιδίδεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που η στρόφιγγα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 έχει κλείσει προσωρινά (με τον φόβο ωστόσο να μην ξανανοίξει) κι ενώ οι Ευρωπαίοι φέρονται  να εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των συναρμοδίων κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων της αγοράς, προκειμένου να γίνει μία αποτίμηση των βημάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο αλλά και των κινήσεων εν όψει της διαφαινόμενης κορύφωσης των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Ενδεικτικό της νευρικότητας αλλά και της αγωνίας που προκαλεί η ρευστότητα γύρω από την ενεργειακή επάρκεια στην Ε.Ε., είναι το γεγονός ότι από το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη, παρά μόνο ένα ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Όπως τονίζεται, παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Αναφέρεται εξάλλου, ότι στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, «έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας». Ούτε και εδώ αναφέρεται κάποιο άλλο στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δέκα μέρες, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας είχε ισχυριστεί πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει «το μικρότερο ρίσκο δυσμενών επιπτώσεων ακόμη και σε περίπτωση πλήρους αποκοπής στη ροή φυσικού αερίου».

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί μεγάλη αγωνία καθώς μέσα σε τόσο ρευστό τοπίο, δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη ούτε για τα αμιγώς ενεργειακά, ούτε πολύ περισσότερο για το αποτύπωμά τους στην οικονομία.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώνεται καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας για τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και η μέχρι σήμερα εκτίμηση είναι ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας και σε κάθε περίπτωση παραμένει σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή στην οποία βρίσκονται άλλες χώρες της Ε.Ε., με πρώτη τη Γερμανία που είναι σημαντικά εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Gazprom, η οποία εντείνει την αβεβαιότητα για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1. Αβεβαιότητα που μπορεί να αφορά πρωτίστως τη Γερμανία, αλλά επηρεάζει και θα επηρεάσει καθοριστικά όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ε.Ε, καθώς η ζήτηση για εναλλακτικές πηγές αερίου θα κορυφωθεί και μαζί της και οι τιμές.

Η κυβέρνηση, δια των αρμοδίων στελεχών της, εμφανίζεται καθησυχαστική, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, θα επηρεαστεί λιγότερο από άλλες χώρες. Εάν ωστόσο, επιβεβαιωθεί, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο προβλήματα : Την εξασφάλιση υγροποιημένου αερίου LNG, σε μία στιγμή που άπαντες θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν μεγαλύτερες ποσότητες και φυσικά το κόστος, το οποίο θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα είναι σε διαρκή αναζήτηση νέων πηγών φυσικού αερίου και ταυτόχρονα προετοιμάζει το plan B στην περίπτωση που ο Πούτιν κλείσει την στρόφιγγα των αγωγών. Κατά τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός προβλέπει την προμήθεια μεγαλύτερων φορτίων από τον ΤΑΡ, όταν θα είναι έτοιμο και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας των λιγνιτικών μονάδων, που σήμερα κινείται στο 40%. Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς πλήρης προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της κατανάλωσης κάτι που εξασφαλίζεται και με την νέα μονάδα FSU.

Τι προβλέπει το plan B

Αν η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, τότε, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ζήσει και η Ελλάδα όσα προετοιμάζονται να βιώσουν η Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε, με δελτίο στο ρεύμα.
Η εφαρμογή ενός τέτοιου έκτακτης ανάγκης σχεδίου, προβλέπεται λεπτομερώς από οδηγίες της Ε.Ε, οι οποίες προβλέπουν ότι σε περίπτωση δελτίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, πρώτα θα κληθούν να το εφαρμόσουν οι βιομηχανίες, στη συνέχεια ο εμπορικός κόσμος και τελευταίοι οι οικιακοί καταναλωτές, όπως φυσικά και τα νοσοκομεία, γηροκομεία κα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago