Πολιτική

Πρόκληση Συρίγου – Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ, αποστομωτικός Παφίλης

Θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής για την προκλητική ομιλία του υφυπουργού Παιδείας κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, που βρίσκει αντίθετη σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα λόγω των σαρωτικών αλλαγών που προβλέπει.

Ο Άγγελος Συρίγος επιχείρησε στη δική του ομιλία να ρίξει λάσπη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αποδίδοντας στον «μύθο» τις «για ψύλλου πήδημα» διαδηλώσεις, την «ύπαρξη κομματικών φοιτητικών παρατάξεων», τις «καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών», ενώ τα τσουβάλιασε όλο αυτά με τη «βία και βία» και τις επιθέσεις σε γραφεία πρυτάνεων.

Υποστήριξε πως οι διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης αποτελούν «μίμηση, κακό θεατρικό παίγνιο, παρωδία» με επίκεντρό της το «Πολυτεχνείο, το μοναδικό σοβαρό λαϊκής αντιστάσεως σε εκείνα τα επτά μαύρα χρόνια… ήταν η μοναδική ένδειξη ότι ο λαός κάτω από την επιφάνεια έβραζε. Εξαιτίας αυτού του λόγου προσέλαβε μυθικές διαστάσεις».

Απέχει από την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθησε η αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα, δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για τη δημόσια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές της Δημοκρατίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Σε παρέμβασή του ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για ξέπλυμα της χούντας στον αγώνα εναντίον της οποίας έχουν πρωτοστατήσει μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. «Αναφέρθηκε πριν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σε συγκεκριμένα γεγονότα. Τι να θυμίσουμε; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού “Ρήγα Φεραίου”; Της Αντι-ΕΦΕΕ; Το ΠΑΚ; Το ΠΑΜ; Τη Νομική; Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα; Ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”. Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα, είναι προσβολή! Να ανασκευάσετε»

«Η επτάχρονη δικτατορία ακολούθησε την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους, όπου υπήρχε κυνηγητό των αριστερών φωνών, των δημοκρατικών φωνών, με ξερονήσια, με εξορίες. Τα αγνοείτε όλα αυτά, έρχεστε εδώ να ξαναγράψετε την ιστορία; Ελπίζω ποτέ να μη σας δοθεί αυτή η δυνατότητα» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Βεβαίως, διαχωρίζω τη σημερινή σας τοποθέτηση από τη ΝΔ αμέσως μετά το 1974 και από αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για τομή που έχει αρχίσει από τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε μετά με την υπουργοποίηση των πρωτοπαλίκαρων του ΛΑΟΣ και συνεχίζεται επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

O Νίκος Φίλης σχολίασε πως ο κ. Συρίγος, εκ των βασικών εκφραστών του ιστορικού αναθεωρητισμού, αναφέρθηκε στον «μύθο του Πολυτεχνείου», δηλαδή στη βασική καταστατική θέση της Ακροδεξιάς. «Αλλά τίποτα δεν είπε τυχαία στην καλά προετοιμασμένη, γραπτή ομιλία του ο κ. Συρίγος. Έντυσε με θεωρητικό μανδύα τη μόνιμη δυσανεξία και αποστροφή μεγάλου τμήματος της Δεξιάς προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση. Μια δυσανεξία που γίνεται εμφανέστατη στο νομοσχέδιο για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

»Του οποίου ο στόχος, διακηρυγμένος πλέον από τον υφυπουργό Παιδείας, είναι η εκθεμελίωση του δημόσιου, δημοκρατικού και συμμετοχικού πανεπιστημίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε, θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε με την επιστροφή στη Δημοκρατία. Κι όλα αυτά, χωρίς καμία αντίδραση από την παριστάμενη υπουργό Παιδείας και, για την ώρα, από το κόμμα του και την κυβέρνηση. Δείγματα όλα τους, ότι η ΝΔ κινείται προς τα άκρα της Δεξιάς, εγκαταλείποντας την ιδρυτική παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974. Ντροπή και ύβρις όσα ακούστηκαν, στο πρόσωπο του ελληνικού λαού και των αγώνων του. Ντροπή και ύβρις απέναντι σε όσους δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν. Ντροπή και ύβρις ο άνθρωπος αυτός να παραμένει ακόμα, μια ώρα μετά, στον υπουργικό θώκο. Αλλά όσο βρίσκεται εκεί, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος «θύμισε» στον υφυπουργό πως «η αντίσταση στη Χούντα άργησε αμέσως, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με την κήρυξη της Δικτατορίας και πήρε πάρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μία στιγμή το Πολυτεχνείο. Ήταν αποτέλεσμα. Αυτά τα διαβάσετε ποτέ; Εστω από κάποιες εφημερίδας»

«Δεν τα ξέρετε» ρώτησε τον υφυπουργό. Δεν ξέρετε για τους αγρότες, για τους οικοδόμους; Για άλλους αγώνες μαζικούς; Δεν ξέρετε πόσοι αγώνες ξεδιπλώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες; Τι θέλετε να πείτε;» αναρωτήθηκε ο Θανάσης Παφίλης και αναφέρθηκε στους Λαμπράκηδες, στους αγώνες φοιτητών και νεολαίων.

«Δεν υπήρχαν ΕΚΟΦίτες; Αλλά και γι αυτούς πρέπει κάποτε να απολογηθούν ορισμένοι, όπως και για τη δικτατορία. Μην ανοίξω το στόμα μου και πω ονόματα και διευθύνσεις. Πρόεδροι από τη χούντα διορισμένοι σε συλλόγους και πάρα πολύ άλλοι» είπε και υποστήριξε πως αν ανοίξει το στόμα του, πολλοί θα κρυφτούν κάτω από τα έδρανα

«Αν νομίζετε πως με αυτά που λέτε, ανιστόρητα και πολιτικά απαράδεκτα, θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο» τόνισε. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα ακόμα. «Εσείς τι κάνετε τώρα; Εμπόριο» είπε, σχολιάζοντας τον προωθούμενο νόμο-πλαίσιο.

Νωρίτερα συνεχίστηκε η χθεσινή αντιπαράθεση με αφορμή του ατόπημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Βερναρδάκη, και την ανάρτησή του για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για χυδαία υβριστική επίθεση και μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέτειναν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημιουργεί κλίμα τοξικότητας.

Η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, Ζέτα Μακρή, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για εκκωφαντική σιωπή απέναντι σε μια απερίφραστα καταδικαστέα, ανήθικη και ανοίκεια επίθεση που δέχτηκε η υπουργός Παιδείας από στέλεχος του.

«Μισό συγνώμη με το στανιό είπε ο κ. Βερναρδάκης, ανασκευάζοντας και λέγοντας ότι έπρεπε να πει Μήδεια την υπουργό. Όσο εξαιρετικά ανήθικο είναι ένας πρώην υπουργός και καθηγητής πανεπιστημίου και στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα να κάνει ανήθικη προσωπική επίθεση στην υπουργό Παιδείας, άλλο τόσο ανήθικη είναι και η εκκωφαντική σιωπή του κ. Τσίπρα» ισχυρίστηκε η κ. Μακρή.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, ότι φυγομαχεί. «Δεν έχει φωνή ο αρχηγός σας. Κρύβεται δύο μέρες πίσω από εσάς. Πρέπει όμως να τοποθετηθεί απέναντι στην ανήθικη επίθεση του στελέχους του, εναντίον της υπουργού Παιδείας. Έπρεπε να τον διαγράψει. Ούτε μισή συγνώμη δεν μπορεί να πει ο κ. Τσίπρας και κρύβεται. Η ταϊβανοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής δεν μπορεί να περάσει», ανέφερε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, έκανε λόγο για «προσβλητική για τη ποιότητα της δημοκρατίας συζήτηση που γίνεται εντός και εκτός βουλής». «Η δημοκρατία μπορεί να αποδειχθεί ανθεκτική και εύθραυστη αλλά αυτό εξαρτάται από το μέτρο και την ευθύνη της πολιτικής συμπεριφοράς όλων όσων καλούμαστε να την υπερασπιστούμε», τόνισε ο κ. Καστανίδης και συμπλήρωσε: «Όσο καταδικαστέα είναι η εκφορά πολιτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της υπουργού Παιδείας, τόσο καταδικαστέα είναι και η απόπειρα του πρωθυπουργού να συνδέσει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του συγκροτήματος «Real» με το ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ζήσει στο παρελθόν τη σύνδεση της τρομοκρατίας με πολιτικούς. Το μέτρο της ευθύνης στη δική μας συμπεριφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago