Ενέργεια

Gazprom: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

“Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου” που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε μια ανακοίνωση. “Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια” του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

“Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom”, δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Πρόφαση ή όχι, η Γερμανία πληρώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Η ενεργειακή κρίση ανατρέπει σχεδιασμούς και στόχους. Για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα με την ενδεχόμενη οριστική διακοπή του Nord Stream 1, το φυσικό αέριο δεν θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα επαναλειτουργήσουν οι εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή πετρέλαιο. Αυτοί μπορούν να συνδεθούν ξανά από αύριο στο δίκτυο, μέχρι και το τέλος του ερχόμενου Απριλίου.

Το γεγονός ότι την απόφαση αυτήν πήρε σήμερα η κυβέρνηση με συμφωνία των Πρασίνων, δείχνει το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Αυτήν τη στιγμή προέχει να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου για να υπάρχουν αρκετά αποθέματα για το χειμώνα. Με τον άνθρακα και το πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή θα εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Ο άνθρακας και το πετρέλαιο που επιβαρύνουν το κλίμα επιστρέφουν. Τελευταία γραμμή άμυνας των Πρασίνων είναι η ατομική ενέργεια. Την απορρίπτουν Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά, ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, οι Φιλελεύθεροι, υποστηριζόμενοι από την αντιπολίτευση, πιέζουν για την παράταση λειτουργίας των τελευταίων τριών πυρηνικών εργοστασίων που πρόκειται να κλείσουν στο τέλος του χρόνου. Ακόμα περισσότερο πιέζει η πραγματικότητα της ενεργειακής κρίσης.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago