Οι παράνομες δραστηριότητες εντοπίζονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας που θεωρούνται πιθανή πύλη εισόδου σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της ΕΕ, Aija Kalnaja.
«Τα λαθραία όπλα μπορούν να φτάσουν κυρίως εκεί» είπε, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ΕΕ δημιουργεί έναν κόμβο στη Μολδαβία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαίτερα του λαθρεμπορίου όπλων.
Επικαλούμενη την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η Γιόχανσον είπε πως «εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα με τη διακίνηση πυροβόλων όπλων σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που γίνονται τροφοδότες της βίας και των εγκληματικών δικτύων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Επίτροπος είπε ότι ο κόμβος στην Μολδαβία θα επιτρέψει στην Europol να μοιράζεται πληροφορίες με την Frontex ώστε να γίνεται καλύτερα ο εντοπισμός διακίνησης πυροβόλων όπλων.
Ο Σουηδός υπουργός Μετανάστευσης, Anders Ygeman, είπε ότι τα περισσότερα από τα όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία παρέμεναν στα χέρια του ουκρανικού στρατού και «μόνο ένας περιορισμένος αριθμός από αυτά μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μέσω ρωσικών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακινούνται πληροφορίες ότι οπλισμός που έχει σταλεί στην Ουκρανία από τη Δύση έχει καταλήξει στα χέρια των Ρώσων.
Οπως δυο γαλλικά, 155mm self-propelled howitzers Caesar, τα οποία λέγεται ότι πουλήθηκαν από Ουκρανούς μέσω μεσάζοντα, σε Ρώσους έναντι περίπου 120.000 δολαρίων το ένα. Αναφορές υπάρχουν και για άλλα όπλα που διακινήθηκαν μέσω του darkweb και μάλιστα από την περιοχή του Κιέβου.
Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά βρέθηκαν από τους Ρώσους στο εργοστάσιο χημικών Azot στο Σεβεροντονέτσκ το οποίο καταλήφθηκε προ ολίγων ημερών.
Τα πυρομαχικά βρίσκονται σε συσκευασίες που έχουν σφραγίδα «Θεσσαλονίκη» αλλά έφυγαν από τις αποθήκες του Αιγαίου όπου κατά την κυβέρνηση «περίσσευαν».
Η Θεσσαλονίκη ήταν ο τόπος προορισμού τους (αναγράφεται η Ελλάδα στα γερμανικά (Griechenland), όταν τα έδωσαν οι Γερμανοί το 1993 από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας και η ένδειξη έμεινε από τότε. Μάλιστα αναγράφεται και η ημερομηνία αναχώρησής τους από την Γερμανία.
Πρόκειται για ρουκέτες των 122 χλστ. των ρουκετοβόλων των 122 χλστ. που υπηρετούν μόνο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στα ρουκετοβόλα RM-70.
Οι ρουκέτες είναι εξαιρετικά σπάνιες πλέον, δεδομένου του εμπάργκο στη Ρωσία και της άρνησης της Τουρκίας να δεχθεί παραγγελίες από την Ελλάδα πολεμοφοδίων που θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις στο Αιγαίο.
Κατ’αυτό τον τρόπου πραγματοποιείται και έμμεση αποστρατικοποίηση των νησιών.
Οι Ρώσοι στις ίδιες αποθήκες βρήκαν και αντιαρματικές ρουκέτες μίας χρήσης RPG-18.
Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι είχαν καταστρέψει κάποιες παρτίδες από τα ελληνικά φορτία αλλά φαίντεται πως κάποια διεσώθησαν και στάλθηκαν στο Σεβεροντονέτσκ και συγκεκριμένα στο Azot.
Οι Ρώσοι έδωσαν «στεγνά» την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να καταδείξουν πως το ελληνικό κράτος είχε άμεση συμμετοχή σε πιθανούς θανάτους και τραυματισμούς Ρώσων στρατιωτών.
«Και μία από τις φωτογραφίες των πυρομαχικών από την Ελλάδα, που μετά & το σχετικό βίντεο επιβεβαιώνουν ότι κάποια έφθασαν μέχρι το εργοστάσιο πριν πέσουν σε ρωσικά χέρια. Προφανώς μας περισσεύουν λεφτά και πυρομαχικά υπάρχουν», έγραψε στο Twitter.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…