Απόψεις

Uber-Ανθρωποι στην Εξουσία

Οσοι έχουν ασχοληθεί λίγο με τη διαδικασία, που έφερε τον Εμανουέλ Μακρόν στην εξουσία δεν θα πρέπει να έπεσαν από τα σύννεφα, μετά από τις αποκαλύψεις για την ειδική σχέση του με την εταιρία Uber.

Επίσης όσοι έχουν παρακολουθήσει την σαρωτική εισβολή των ιδιωτικών εταιριών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη, όσοι έχουν διαβάσει κάποια στιγμή για τις στενές σχέσεις των επιχειρηματικών λόμπυς με τους «αρμούς» της εξουσίας στις Βρυξέλλες, όσοι έχουν δει τη εμμονική προώθηση μιας λογικής απορρύθμισης της εργασίας από την ΕΕ και όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, όσοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η καθημερινότητά μας εξαρτάται πλέον από την «καλή διάθεση» μεγάλων μονοπωλιακών συγκροτημάτων στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στη διατροφή, στην υγεία όλοι αυτοί δεν θα πρέπει να νοιώθουν τώρα και μεγάλη έκπληξη από τις αποκαλύψεις για τις τακτικές μιας παγκόσμιας εταιρίας, που από τις τις αρχές της δεκαετίες του ’10 έχει κυριολεκτικά σαρώσει στον τομέα της.

Πώς να αντισταθούν λοιπόν οι πολιτικοί σε τέτοια μεγαθήρια με τόσα κεφάλαια, στρατούς διαφημιστών, επικοινωνιολόγων και λομπιστών. Λογικό είναι να γίνονται όλοι Uber-Ανθρωποι. Γιατί όποιος δεν ακολουθεί το ρεύμα της «απελευθέρωσης» των αγορών απλώς παρασύρεται και εξαφανίζεται.

Το σύστημα Uber δεν είναι μια απλή εξαίρεση. Είναι μάλλον ο κανόνας για το πώς λειτουργούν οι σύγχρονες ελεύθερες αγορές. Η Uber πρόσφερε μετοχές της σε πολιτικές προσωπικότητες και πλήρωσε ερευνητές «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να δημοσιεύσουν έρευνες για τα οφέλη του οικονομικού της μοντέλου», γράφει ο Guardian. Εκανε συστηματικά φοροδιαφυγή και χρησιμοποιούσε εξαιρετικά σκοτεινές μεθόδους για να εγκατασταθεί στην αγορά και στην κοινή γνώμη ως η νέα «εναλλακτική» λύση.

Οταν διαβάζουμε για πολιτικούς που κατέχουν μετοχές γενικώς και αορίστως προφανώς οφείλουμε να κάνουμε το βήμα παραπέρα, για να σκεφτούμε ότι οι «πολιτικοί-μέτοχοι» υποχρεωτικά μετατρέπονται σε «συμμέτοχοι» στα σχέδια κερδοφορίας.

Οταν ακούμε ότι οι «εγκέφαλοι» της εταιρίας εκμεταλλεύτηκαν τις βίαιες διαδηλώσεις των «παραδοσιακών» οδηγών ταξί και τα περιστατικά επιθέσεων κατά οδηγών της εταιρίας προκειμένου να προωθήσουν την εικόνα της και να κερδίσουν μεγαλύτερη συμπάθεια και υποστήριξη από την κοινή γνώμη, τότε διαπιστώνουμε ότι καμιά φορά η πραγματικότητα είναι πιο σατανική και από τις θεωρίες συνωμοσίας.

Αλλά όλα αυτά σταμάτησαν να γίνονται, λέει τώρα η εταιρία. Και οι «Uber-Ανθρωποι» ξανάγιναν συνεπώς κανονικοί, αδέσμευτοι πολιτικοί. Περασμένα ξεχασμένα. Σήμερα είναι «μια διαφορετική εταιρία σε διαφορετική εποχή». Αρα μπορούμε να πάμε παρακάτω. Η ολοκληρωτικά απελευθερωμένη οικονομία έχει τελικά ηθική, κάποια στιγμή εγκαταλείπει τις «υπερβολές» και επιστρέφει στην «κανονικότητα». Αυτό που περιμένουν στις Βρυξέλλες ότι θα συμβεί και με τον τομέα της ενέργειας.

Τζόνσον, Μακρόν και τα άλλα τα παιδιά – To τέλος της ανεμελιάς και της αλαζονείας

Αποχαιρέτα την Ευρώπη που ήξερες

Αγωνία στην Ευρώπη – Έκλεισε η στρόφιγγα του Nord Stream 1 για συντήρηση

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago