Categories: Οικονομία

Κύμα… γιορτινών ανατιμήσεων προαναγγέλλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

“Χρόνια πολλά” με… κύμα ακρίβειας ετοιμάζονται να ευχηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προαναγγέλλουν ανατιμήσεις, καθώς, όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, έχουν ξεπεράσει πια τα όριά τους. Το κύμα ανατιμήσεων, το οποίο αποδίδεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και τους περιορισμούς στη λειτουργία της αγοράς λόγω της πανδημίας, ετοιμάζεται ενόψει Χριστουγέννων από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που αδυνατούν να απορροφήσουν τις επιβαρύνσεις..

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων φορέων της αγοράς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, χθες, της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η οποία διαπιστώνει ότι αυξάνονται και πληθύνονται οι ΜμΕ με πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του euro2day.gr, με τις προβλέψεις να αναφέρουν διατήρηση της κρίσης στο ενεργειακό μέτωπο στο μεγαλύτερο μέρος του α’ εξαμήνου της νέας χρονιάς, μερίδα της αγοράς για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που συσσώρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας -και οι οποίες ξεπαγώνουν με την απόσυρση των μέτρων στήριξης- θα υποχρεωθεί σε αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις με πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 22,3% τον Ιούλιο. Στη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκτίμησε ότι με περισσόστερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις υπερχρεωμένες και το 85% να αποκλείεται από κάθε στήριξη στο μέλλον, είναι αδύνατον να απορροφηθούν οι νέες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Προέβλεψε αυξήσεις τιμών της τάξης του 30% μέχρι τις γιορτές και ζήτησε οριζόντια μέτρα στήριξης στην αγορά.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός φαίνεται ήδη να μετακυλίεται στους καταναλωτές, αφού σχεδόν 1 στις 4 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους στο α’ εξάμηνο του 2021. Επιπλέον, περισσότερες από 1 στις 5 επιχειρήσεις εκτιμούσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους και στο β’ εξάμηνο του 2021. Και τα δύο ποσοστά αποτελούν ρεκόρ για τις έρευνες κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πληθωρισμός είναι εν μέρει αποτέλεσμα της διατάραξης της ζήτησης και της προσφοράς λόγω της πανδημίας, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην άνοδο των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τους αναλυτές, που σημειώνουν ότι μένει να δούμε κατά πόσο η εκτίναξη του πληθωρισμού το 2021 θα επηρεάσει την πολιτική της ΕΚΤ για μηδενικά επιτόκια. Πάντως, από ό,τι φαίνεται, όσο η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικό φαινόμενο, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική χαμηλών επιτοκίων (Fitch Rating, 2021).

Επίσης, ο φόβος για μελλοντικές πανδημίες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δείχνουν ότι στο μέλλον, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από αντίστοιχες κρίσεις προσφοράς. Ο φόβος για την έξαρση νέων πανδημιών στο μέλλον και η διαφαινόμενη επαναφορά προστατευτικών πολιτικών ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μία αναδιάρθρωση των αλυσίδων αξίας των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεδομένου ότι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις δημιουργούν αλυσίδες αξίας με ευρύτατη γεωγραφική εξάπλωση, συχνά σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της παραγωγής από κάθε ξεχωριστό κομμάτι της αλυσίδας αξίας.

Η διασπορά αυτή των δραστηριοτήτων είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των εφοδιαστικών αλυσίδων των πολυεθνικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η έλλειψη κοντέινερ, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εμπορευματικών μεταφορών και η έλλειψη μικροτσίπ, με αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών και αυτοκινήτων.

Ως αποτέλεσμα θεωρείται πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μία αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών τους αλυσίδων. Μία τέτοια αναδιάρθρωση πιθανότατα θα μειώσει τη γεωγραφική εξάπλωση των ΑΞΕ ή/και το συνολικό τους ύψος. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πιθανό να δούμε μία επιστροφή σε εσωστρεφείς οικονομίες και εθνικούς πρωταθλητές στις ανεπτυγμένες χώρες, με ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες OECD (2020).

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago