Η εικόνα της κυβερνητικής παράταξης τη Δευτέρα στη Βουλή ήταν τουλάχιστον περίεργη: Μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, διασταύρωναν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τις αυξήσεις των τιμών π είχε ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντιπαρατέθηκαν εφ’ όλης της οικονομικής ύλης, ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης χειροκροτούσαν με θέρμη τον πρωθυπουργό στο κρεσέντο των επιχειρημάτων του.
Ωστόσο διαφορετική ήταν η εικόνα των ιδίων βουλευτών, όταν έβγαιναν στο περιστύλιο και εμπλέκονταν σε «πηγαδάκια» μεταξύ τους, σχολιάζοντας κυρίως την πορεία της οικονομίας.
Αφορμή έδιναν οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η ακρίβεια (που όπως είπε κυβερνητικός βουλευτής νησιωτικής προέλευσης) δεν αντιμετωπίζεται με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού ή με επιδοματική πολιτική, καθώς και η «σιωπή» για δεύτερη φορά του οίκο αξιολόγησης Moody’s, o οποίος απέφυγε την Παρασκευή να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και συνεπώς να αναβαθμίσει το αξιόχρεό της, φέρνοντάς την κοντύτερα στην επενδυτική βαθμίδα.
Με αυτές τις αφορμές τα πηγαδάκια των κυβερνητικών βουλευτών συζητούσαν ζωηρά την κατάσταση της οικονομίας κι έβλεπαν αρκετά σύννεφα άνω από αυτήν, όπως: Τα δίδυμα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο δημοσιονομικό, το αβάσταχτα υψηλό δημόσιο χρέος που έχει ήδη ξεπεράσει το 205% (όταν με 120% μπήκαμε στα μνημόνια), και την παράλληλη μείωση το τζίρου στην αγορά ως αποτέλεσμα των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους.
Μεγάλο πονοκέφαλο επίσης προκαλεί η αδυναμία να απαντηθεί το ερώτημα «πόσο θα διαρκέσει το πληθωριστικό κύμα;». Το πιο ανησυχητικό, όμως, (πέραν της ακρίβειας) ήταν η παρατεινόμενη ρηχότητα και καχεξία του Χρηματιστηρίου. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτηρίζει «καταπληκτική» τη μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας, ωστόσο το γεγονός ότι το ΧΑΑ συνεχίζει να καρκινοβατεί, δείχνει ότι η αγορά δεν πείθεται με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις περί «επενδυτικής έκρηξης».
«Εάν η ΕΚΤ δεν αγόραζε ελληνικά ομόλογα, η χώρα ίσως είχε ξανακυλήσει στον φαύλο κύκλο που την οδήγησε προ δεκαετίας στη χρεοκοπία» υποστήριζε βουλευτής της συμπολίτευσης στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου.
Συνεπώς τα εκλεγμένα με τη Νέα Δημοκρατία μέλη του Κοινοβουλίου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μοιράζονται την πρωθυπουργική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας. Το επόμενο ερώτημα είναι εάν αυτοί οι προβληματισμοί θα ακουστούν δημόσια και στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος που διεξάγεται από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου.