Πολιτική

Στο προσκήνιο πάλι ο ανασχηματισμός μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη για εκλογές το 2023

Ο κατηγορηματικός τρόπος που ο πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, έφερε στο προσκήνιο το θέμα του ανασχηματισμού, καθώς είναι φανερό πως το παρόν υπουργικό σχήμα δεν μπορεί να φτάσει μέχρι την άνοιξη- κατ΄ ορισμένους, ούτε καν να βγάλει το χειμώνα!

Όπως γράφει το ieidiseis.gr tο ερώτημα, ωστόσο, που αβίαστα προκύπτει είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κάνει ένα ανασχηματισμό ουσίας, που θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ή όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο περισσότερο δέσμιος θα είναι των εσωκομματικών ισορροπιών!

Η… προϊστορία!

Οι δυο ανασχηματισμοί που επιχείρησε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν του βγήκαν-«Δεν τόχει το παιδί» που έλεγε και ο πατέρας Μητσοτάκης για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρώτος ανασχηματισμός, στις 4 Ιανουαρίου 2021 χαρακτηρίστηκε πρωτίστως από την απομάκρυνση των Τάκη Θεοδωρικάκου, Γιάννη Βρούτση και Στέλιου Πέτσα από την κυβέρνηση, με τον διάδοχο του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστο Ταραντίλη να μην αντέχει τη βρώμικη δουλειά και να παραιτείται από τη θέση λίγο αργότερα, με τον Μάκη Βορίδη να αναλαμβάνει το Εσωτερικών, τον Κωστή Χατζηλάκη το Εργασίας και τον Κώστα Σκρέκα το Ενέργειας. «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» ήταν το ευνοϊκότερο σχόλιο για το συγκεκριμένο ανασχηματισμό, ιδίως μετά και τις προσδοκίες που οι διαρροές του Μαξίμου είχαν καλλιεργήσει.

-Ο δεύτερος ανασχηματισμός έγινε στις 31 Αυγούστου, μετά την πίεση που δημιουργήθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια. Ο ανασχηματισμός, ωστόσο, υπήρξε μπούμερανγκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ενώ είχε ανακοινωθεί υπουργός Πολιτικής Προστασίας ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με δήλωσή του στο iEidseis, αρνήθηκε τη θέση, καταγγέλλοντας ουσιαστικά ότι «εξαπατήθηκε» από τον πρωθυπουργό, που φέρεται να του είπε πως είναι κοινής αποδοχής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είχε μάλιστα προηγηθεί σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, που άφησε αιχμές για «αποστασία». Μετά την άρνηση Αποστολάκη (τέτοιο φιάσκο δεν ξανάχε συμβεί στην μεταπολιτευτική τουλάχιστον ιστορία της χώρας) επιλέχτηκε ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Χρήστος Στυλιανίδης, πρώην Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος και παρουσιάστηκε ως …μεταγραφή αεροδρομίου, ενώ του δόθηκε με έκτακτη απόφαση η ιθαγένεια, ώστε να μπορεί να ορκιστεί υπουργός! Η υπουργοποίηση Στυλιανίδη, ωστόσο, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς θεωρείται «σημιτικός», ενώ στήριξε (και με «ανταλλάγματα», όπως αποκαλύφθηκε) το «Σχέδιο Ανάν» για τη λύση του Κυπριακού. Με τον δεύτερο ανασχηματισμό επανήλθε στην κυβέρνηση ο Τάκης Θεοδωρικάκος, στη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που απομακρύνθηκε ως φέρων την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές – ο Νίκος Χαρδαλιάς υποβιβάστηκε μεν σε υφυπουργό Άμυνας, πλην όμως παρέμεινε στην κυβέρνηση), ενώ ενδιαφέρον είχε και η μετακίνηση του (τότε) υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού, με τη θέση του στο υπουργείο Υγείας να αναλαμβάνει ο Θάνος Πλεύρης. Και εδώ, όμως, ο πρωθυπουργός δεν «τόλμησε» να πειράξει τους βασικούς υπουργούς.

Οι… απαγορεύσεις!

-Είναι φανερό πως λίγους μήνες πριν τις κάλπες (εφόσον ισχύουν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί εξάντλησης της τετραετίας) ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μετακινήσει κορυφαίους υπουργούς. Όπως πχ τον Νίκο Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών (είναι, άλλωστε, και ο μόνος «δελφίνος» έως τώρα στο κυβερνόν κόμμα), τον Νίκο Παναγιωτόπουλο από το Άμυνας, τον Χρήστο Σταϊκούρα από το Οικονομικών (αν και πολλοί λένε από τον προηγούμενο ανασχηματισμό ότι το ήθελε), τον Κωστή Χατζηδάκη από το Εργασίας, τη Νίκη Κεραμέως από το Παιδείας, τον Τάκη Θεοδωρικάκο από το Προστασίας του Πολίτη κοκ. Ούτε μπορεί, βεβαίως, να βγάλει εκτός κυβέρνησης τον Άδωνι Γεωργιάδη (επίσης κάποιοι ισχυρίζονταν στον προηγούμενο ανασχηματισμό ότι ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού). Συνεπώς μιλάμε για να έναν επικείμενο ανασχηματισμό με δυνατότητες μόνο για περιορισμένες κινήσεις.

-Ο προεκλογικός ανασχηματισμός προϋποθέτει στροφή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και χρησιμοποίηση στο νέο υπουργικό σχήμα πολλών βουλευτών, με έμφαση στις περιοχές που η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα ή υποεκπροσωπούνται έως τώρα στην κυβέρνηση. Οι βουλευτές, ωστόσο, που θα επιλεγούν για υπουργοί ή υφυπουργοί θα λάβουν προβάδισμα επανεκλογής έναντι των υπολοίπων, γεγονός που θα δημιουργήσει δυσαρέσκειες και πιθανόν θα εντείνει το κλίμα «λευκής απεργίας» που παρατηρείται και σήμερα. Εξάλλου και η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα αφήσει εκτός Βουλής τριάντα τουλάχιστον βουλευτές του κυβερνώντος. Ακόμα και αν σε τυχόν δεύτερες εκλογές κάποιοι από αυτούς επανεκλεγούν, το προφίλ τους θα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα και θα θεωρούνται «περιορισμένης δυναμικής και διάρκειας».

-Παρά τη στροφή προς το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο νέος ανασχηματισμός θα πρέπει να σηματοδοτεί και τη συνέχιση του ανοίγματος προς τον λεγόμενο «κεντρώο» χώρο, ιδίως τώρα που το Μαξίμου θέλει να πιέσει και να διεμβολίσει το ΠΑΣΟ-Κίνημα Αλλαγής υπό τη νέα του ηγεσία.

-Ένας προεκλογικός ανασχηματισμός, τέλος, πρέπει να σηματοδοτεί και μηνύματα για το τι θα πράξει μια κυβέρνηση που επιζητεί την ψήφο των πολιτών για την επανεκλογή της. Θα μειωθεί πχ το μέγεθος του υπουργικού συμβουλίου που είναι από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης; «Θα βρει» ο πρωθυπουργός γυναίκες (μιλάμε για ικανό αριθμό) να χρησιμοποιήσει; Θα σηματοδοτήσει αλλαγές στο Μαξίμου; Θα δείξει ότι μπορεί να «ξεβολέψει υπουργούς» που θεωρούνται ακόμα και «δελφίνοι» και δεν έχουν μετακινηθεί καθόλη τη διάρκεια διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

Από τα παραπάνω προκύπτει πως ένας ανασχηματισμός τώρα αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και πως αντί να δώσει την αίσθηση «νέου ξεκινήματος» να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο. Για αυτό και η άσκηση των αλλαγών στην κυβέρνηση θα είναι ένα ιδιαίτερο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις πιθανότητες μάλλον να μην είναι υπέρ του…

Ειδήσεις σήμερα

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Άδωνι Γεωργιάδη για πολιτογράφηση Τούρκου από τα Κατεχόμενα

Ο Μασκ ακυρώνει την εξαγορά του Twitter

Κρούσματα: Σάλος για τη “μάσκα” στην ενημέρωση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago