Categories: Οικονομία

Ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- προβληματισμός και για την επάρκεια ρεύματος

Σε… ηλεκτροφόρα καλώδια μοιάζουν να είναι παγιδευμένα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, με τους λογαριασμούς του ρεύματος να καταφθάνουν αυξημένοι ως και 120% και το ενεργειακό κόστος να πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα. Σε αυτούς του “πονοκεφάλους”, το κυβερνητικό επιτελείο προσθέτει και ένα άλλο ζήτημα: Αυτό της επάρκειας του ηλεκτρικού ρεύματος, ενόψει του βαρύ χειμώνα.

Για τον τελευταίο από τους εφιάλτες, αυτόν της επάρκειας, συνεδριάζει εκτάκτως αύριο η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων στο υπουργείο Ενέργειας, με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ, τη ΡΑΕ, της ΔΕΗ και των λοιπών παραγωγών ενέργειας. Με τους φόβους ότι οι μονάδες παραγωγής ρεύματος δεν θα ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση που θα φέρει η πτώση της θερμοκρασίας, τα αρμόδια στελέχη θα αναζητήσουν λύσεις. Άλλωστε, μόλις έναν μήνα πριν, ο ΑΔΜΗΕ, με επιστολή που είχε αποστείλει στην ΡΑΕ, έκανε τις σχετικές επισημάνσεις-προειδοποιήσεις αναφορικά με την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χειμερινής περιόδου. Το σχετικό καμπανάκι έκρουσε και ο ΣΕΒ, ζητώντας τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της βιομηχανίας ενόψει του χειμώνα και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «να κλείσουν διακόπτες ηλεκτροδότησης».

Η βιομηχανία

Την ίδια ώρα, η ελληνική βιομηχανία εκπέμπει SOS για την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, προειδοποιώντας ότι πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα της και βάζει φρένο στην οικονομική ανάταξη της χώρας. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η αυστηρή κριτική που ασκήθηκε από τον ΣΕΒ, στη διάρκεια εσπερίδας που διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και φορέων της αγοράς.

Ο Σύνδεσμος των βιομηχάνων για μια ακόμα φορά τόνισε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί ανέκαθεν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και, κατ’ επέκταση της οικονομίας, ζητώντας εξορθολογισμό του υψηλού ενεργειακού κόστους, υπαγορεύοντας την ανάγκη επανεξέτασης των χρεώσεων για ΥΚΩ, του δικτύου διανομής και των ενεργειακών φόρων. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε ότι το κόστος ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας είναι ακριβότερο κατά 20-30% σε σχέση με το ευρωπαϊκό, ζητώντας επιτάχυνση των επενδύσεων στην ενέργεια, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη ισορροπία στο ενεργειακό μείγμα, οι καταναλωτές να μην αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες αυξήσεις στις τιμές και η βιομηχανία να μην οδηγείται σε αδυναμία πρόβλεψης του κόστους της παραγωγής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Powdermix Α.Ε. και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Δημήτρης Σύρμος, στη διάρκεια της εκδήλωσης, έκανε λόγο για αυξήσεις των τιμών ενέργειας που είναι κατ’ ελάχιστον 50-70%, παρουσιάζοντας, προς επίρρωση των λεγομένων του, λογαριασμό ρεύματος επιχείρησης του κλάδου, με ποσό πληρωμής 47.000 ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν η ίδια εταιρία πλήρωνε 19.000 ευρώ!

Ο κ. Σύρμος τόνισε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους διογκώθηκε επειδή υπάρχει ημερήσια χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης υφίσταται η δυνατότητα για κλειστά συμβόλαια. Το δυσμενές αυτό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνεται περισσότερο από τη μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών, την αύξηση ως και 500% των ναύλων θαλάσσιων μεταφορών και την καθυστέρηση παράδοσης των πρώτων υλών.

Τα νοικοκυριά

Οι καταναλωτές πάντως έχουν τα… δικά τους ηλεκτροσόκ να διαχειριστούν. Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν αρχίσει να καταφθάνουν “φουσκωμένοι” στα νοικοκυριά, καθώς επιβαρύνονται από τις ρήτρες χονδρεμπορικής. Η σταθεροποίηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 85 ευρώ/MWh, δεν… βοηθά και πολύ, καθώς τα δικαίωματα εκπομπής ρύπων έσπασαν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 70 ευρώ ανά τόνο CO2.

Έτσι για σήμερα, οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται στα ύψη και σε 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Σερβία, Γαλλία) ξεπερνούν τα 270 ευρώ/MWh. Στην ελληνική αγορά η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος θα είναι για σήμερα κατά μέσο όρο στα 270,65 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 348,21 ευρώ/MWh.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago