Πολιτική

Plan B Μητσοτάκη για αυτοδυναμία: Αλλαγή εκλογικού νόμου

Με βάση τόσο τις επίσημες όσο και τις μυστικές, κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου, η πιθανότητα αυτοδυναμίας απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Για το λόγο αυτό επανέρχεται το σχέδιο για αλλαγή εκλογικού νόμου, κάτι που είχε συζητηθεί και στις αρχές του χρόνου αλλά είχε, τότε, αποκλεισθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με πηγές του από το περιβάλλον του πρωθυπουργού που επικαλείται το LIVE NEWS, η τελική απόφαση έχει παρθεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ολοκληρώνει τη θητεία του και τις εκλογές να γίνονται το 2023. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η εισήγηση θα είναι για επιστροφή στον εκλογικό νόμο που ίσχυε μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές και στον οποίο υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2020, όταν, δηλαδή, ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος προκειμένου να αντικαταστήσει την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς δεν εξασφάλισε 200 ψήφους από τη Βουλή, η ΝΔ μετά την εκλογική νίκη του Ιουλίου του 2019 με 39,85% βρισκόταν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εποχής, πάνω από το 40%, ποσοστά που με την πανδημία θα έφταναν και το 45%. Άρα, οι επιτελείς του Μαξίμου και του υπουργείου Εσωτερικών θεωρούσαν ότι με το (όχι και τόσο) ενισχυμένο εκλογικό σύστημα που είχε στόχο τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, «είχαν τις 50 έδρες στο τσεπάκι τους».

Ωστόσο οι συγκεκριμένοι επιτελείς δεν είχαν, κατά τα φαινόμενα, προβλέψει ότι μετά την περίοδο της (μεγάλης) ανόδου έρχεται και αυτή της (μεγάλης) πτώσης. Σήμερα, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης, η ΝΔ μετά βίας φτάνει στο 31 -32%, πολύ μακριά από το 37-38%, που με το δικό της εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα αποκτά οριακή αυτοδυναμία σε εξακομματική Βουλή. Γιατί αν μιλάμε για εφτακομματική το ποσοστό της αυτοδυναμίας ανεβαίνει στο 40%.

Έτσι, στο Μαξίμου βάζουν τώρα σε λειτουργία το plan B το οποίο στηρίζεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «θα είναι καταστροφικό για  τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να μείνει ακυβέρνητη» και ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία και μόνο η αυτοδυναμία

Αυτό σημαίνει ότι ο νέος εκλογικός νόμος που είναι στα σκαριά, θα κατεβάζει το ποσοστό αυτοδυναμίας στο 32-34% Ένα ποσοστό που οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν ότι η ΝΔ μπορεί να πιάσει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση όποτε και αν γίνουν εκλογές.

Η αλλαγή θεωρείται βέβαια παρά τις δηλώσεις, του πρωθυπουργού τον περασμένα Μάρτιο. «Έχουμε εκλογικό νόμο. Με ρωτάτε αν θα ξαναλλάξω τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες» επισήμανε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου «Ένας κόσμος που αλλάζει».

Βεβαίως υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος, η αλλαγή του εκλογικούς νόμου να δείξει ηττοπάθεια και να εστιάσει στον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο το 2020. Σε κάθε περίπτωση θα βρει απέναντί του σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Θυμίζουμε ότι πριν μία εβδομάδα κατατέθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που άρχισε να συζητείται χθες στη επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και προωθεί σειρά αλλαγών στις εκλογικές διαδικασίες (μείωση προστίμων για παραβάσεις εκλογικών δαπανών, ψήφος αποδήμων κλπ).  

Ισως μάλιστα ο νέος εκλογικός νόμος να ενταχθεί σε αυτό το νομοσχέδιο εντός του Ιουλίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες παρεμβάσεις με τις οποίες θα μπορέσει να μετριάσει το πολιτικό κόστος από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και όσα έρχονται μέσα στο χειμώνα.

Συγκεκριμένα, εξετάζει:

  • το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους,
  • αύξηση των συντάξεων 5% – 6%,
  • αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και στα 751€,
  • πληρωμή των αναδρομικών των περικοπών επικουρικών συντάξεων και δώρων
Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago