Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: Υπέβαλε παραίτηση από την ηγεσία των Τόρις- Πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή του διαδόχου του

Μετά τις ισχυρές πιέσεις που του ασκήθηκαν ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την ηγεσία των Τόρις ενώ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του.

Να σημειωθεί ότι οι Εργατικοί είχαν προαναγγείλει πρόταση μομφής εναντίον του.

Παραμένει άγνωστο πώς θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά είναι πιθανόν να επισπευσθούν ώστε να αποφευχθεί η παραμονή ενός ανεπιθύμητου για το κόμμα και την πλειονότητα των πολιτών πρωοθυπουργού.

Νωρίτερα, με μια επιστολή-σοκ, ημερομηνίας 7ης Ιουλίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι λέει στον ότι η κατάσταση έχει καταστεί αφόρητη και πρέπει να αφήσει την πρωθυπουργία.

Δύο μέρες μετά την προαγωγή του από το υπουργείο Παιδείας σε αυτό των Οικονομικών, ο κ. Ζαχάουι έστειλε επιστολή στην οποία εκθέτει την κατάσταση στην κυβέρνηση και γράφει ως κατακλείδα ότι  «η χώρα αξίζει κυβέρνηση που είναι όχι μόνο σταθερή αλλά και δρα με ακεραιότητα. Κε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε στην καρδιά σας ότι το σωστό είναι να φύγετε τώρα».

Το Εργατικό Κόμμα θα καταθέσει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αν το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού δεν τον ξεφορτωθεί αμέσως, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

«Το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία», σημειώνει ο Στάρμερ.

«Αν δεν τον ξεφορτωθούν, τότε το Εργατικό (Κόμμα) θα επέμβει για το εθνικό συμφέρον και θα καταθέσει πρόταση μομφής διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον πρωθυπουργό να μένει αγκιστρωμένος για μήνες και μήνες”, τονίζει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησε νωρίτερα με τη βασίλισσα Ελισάβετ ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της παραίτησής του, όπως έκανε πριν από λίγο γνωστό η Ανούσκα Αστάνα, η υποδιευθύντρια του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του ITV ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες αργότερα σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι εξελίξεις στη Βρετανία επιταχύνθηκαν μετά τις νέες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών την Πέμπτη. Στην τελευταία από αυτές, αποχώρησε από την κυβέρνηση ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, με την σκληρή δήλωση ότι έχει υποχρέωση «να κρατήσει τη χώρα ασφαλή».  «Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter.

Η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί. «Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί. «Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση … ως κάποια που βάζει πάνω απ’ όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Λίγο μετά, έγινε γνωστό ότι ο Τζόνσον προτίθεται πλέον να εγκαταλείψει το πόστο του.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Θα απολυθούν: Ο Πλεύρης διαψεύδει την Γκάγκα για τους υγειονομικούς σε αναστολή

Συνεχίζεται η αυθαιρεσία παρά την ψηφιακή κάρτα – Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago