Κόσμος

Ο Τζόνσον φεύγει – Η Βρετανία ψάχνεται

Ολα δείχνουν ότι η απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία είναι θέμα ωρών ή έστω ημερών. Το ερώτημα είναι τι θα σημάνει αυτό για το κόμμα του, για τη χώρα, αλλά και για τους… γείτονες Ευρωπαίους. Θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές; Θα αλλάξει στάση το κόμμα του και η χώρα απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στον πόλεμο; Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή και οικονομική κρίση στο «νησί»; Θα παραμείνουν σε τροχιά αυτονόμησης οι Σκωτσέζοι; Τι θα γίνει με την Βόρεια Ιρλανδία; Τα ερωτήματα πολλά και επείγοντα.

Που οφείλεται όμως η εκπαραθύρωση;

Ο Τζόνσον είχε εξελιχτεί σε «πρωθυπουργό των σκανδάλων». Ο πόλεμος καθυστέρησε την πτώση του, την οποία προφήτευαν πολλοί από τις αρχές του χρόνου. Γλύτωσε πρόσφατα και από μια πρόταση αποπομπής, με αποτέλεσμα όμως που μόνο πειστικό δεν το λες. Αλλά τα προβλήματα στη χώρα ξεπερνούν τα προσωπικά του «καπρίτσια». Η κρίση έχει οδηγήσει σε πραγματικό αγώνα επιβίωσης εκατομμύρια Βρετανούς. Η κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία μόνο ήρεμη δεν είναι. Η Σκωτία ετοιμάζεται να ζητήσει νέο δημοψήφισμα στα τέλη του 2023. Και η πολεμοχαρής στάση του για την Ουκρανία δεν είναι εκτός αμφισβήτησης.

Γιατί τον πρόδωσαν οι συνεργάτες του

Ολα τα παραπάνω έδειχναν ένα πρωθυπουργό, που έχανε τον έλεγχο και δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα μπορούσε να λύσει. Η απόφαση δεκάδων υπουργών, βουλευτών και στελεχών του κόμματος να τον «αδειάσουν» έχει να κάνει περισσότερο με ένστικτο αυτοσυντήρησης. Το κόμμα βυθιζόταν στις δημοσκοπήσεις, έχανε σε αξιοπιστία, όπως έδειξαν και οι ήητες στις πρόσφατες συμπληρωματικές εκλογές σε δύο περιφέρειες. Ακόμα και αυτοί που τον στήριζαν κατανοούσαν ότι το ρολόι έχει πλέον χτυπήσει δώδεκα και… Κάθε μέρα που περνούσε τα πράγματα γίνονταν χειρότερα για τις προοπτικές των Τόρις. Ο Τζόνσον από ελπίδα του κόμματος έγινε βαρίδι.

Θα αλλάξει τώρα γραμμή το Κόμμα των Συντηρητικών;

Ακόμα και χωρίς Τζόνσον δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς αλλαγές στον πυρήνα του κόμματος, που σφράγισε ανεξίτηλα με την παρουσία της η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο νεοφιλελευθερισμός, η πίστη στην δύναμη της αγοράς θα παραμείνει η πυξίδα για τους Τόρις. Σε μεγάλο βαθμό και ο αντιευρωπαϊσμός, που λειτούργησε ως συγκολλητική ουσία στις τελευταίες εκλογές. Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει θα είναι το ύφος. Το κόμμα θα χρειαστεί μια πιο «σοβαρή» φιγούρα, που δεν θα «ακτινοβολεί υπεροψία» απέναντι στους πολίτες, ειδικά αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Μοναδική παρηγοριά τους ίσως ότι ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είναι μια προσωπικότητα με μέτρια ακτινοβολία, που μόνο δέος δεν προκαλεί στον αντίπαλο.

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να αναγκαστεί σε παραίτηση και πώς επιλέγεται διάδοχός του;

Τζόνσον, Μακρόν και τα άλλα τα παιδιά – To τέλος της ανεμελιάς και της αλαζονείας

Μπόρις Τζόνσον: Ο «εμπρηστής» γείτονας

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago