Πολιτική

LIVE η αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Σκληρή αντιπαράθεση αναμένεται μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.

Παρακολουθήστε LIVE τη συζήτηση:

Η πρωτολογία του Πρωθυπουργού

«Από 1η Ιανουαρίου του 2023 καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι συντάξεις, μετά από 12 χρόνια» προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων , που γίνεται ύστερα από αίτημα του, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

«Κοινωνική θα μπορούσε να ονομαστεί κάθε πολιτική μας γιατί όλες αφορούν τον πολίτη» υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ είχε σημειώσει πως προκάλεσε τη σημερινή συζήτηση διότι αύριο συμπληρώνονται 3 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και είναι μία ευκαιρία απολογισμού και προγραμματισμού.

Σημειώνεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρια χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.

«Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα, ανήκει στα κράτη με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη, από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν τον δανεισμό της στο ΔΝΤ, ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας πλέον την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας» σημείωσε ενώ χαρακτήρισε «Εθνική επιτυχία» τα όσα έχει πετύχει η Ελλάδα κυρίως όπως ανέφερε «γιατί τα παραπάνω δεν ήταν ούτε αυτονόητα, ούτε εύκολα γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις. Όμως όλες αυτές οι περιπτώσεις έγιναν με τον τρόπο τους ευκαιρίες…».

«Ο κυβερνητικός προγραμματισμός αφορά τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο. Αυτούς αφορούν και τα παράλληλα μέτρα που λαμβάνονται στο οικονομικό επίπεδο, πχ αύξηση αφορολόγητου, μείωσε ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφορών, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε επαγγελματίες και τα έκτακτα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους» πρόσθεσε ακόμη και υπογράμμισε πως «στόχος μας από το 2019 να αναταχθεί γρήγορα η οικονομία με επενδύσεις, πολλές δουλειές και καλύτερους μισθούς».

«Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Νέα Δημοκρατία ως μεγάλο λαϊκό κόμμα, θα εξακολουθεί να στέκεται πρώτα και πάνω από όλα με το μέρος αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική αρωγή» υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο κλείσιμο την ομιλίας του στη Βουλή.

Tσίπρας: Ο πρωθυπουργός ξέχασε πέντε λέξεις Ακρίβεια-Πληθωρισμός-Βενζίνη-Πανδημία-Σκευωρία

«Είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που από τη μεταπολίτευση, έχει καταφέρει να γίνεται από μόνος σας παράγοντας αστάθειας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, η οποία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα και χρειάζονταν αυτή την ένεση ηθικού, μετά από τη χθεσινή του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που του γύρισαν την πλάτη.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός στα 46 λεπτά που μίλησε ξέχασε πέντε λέξεις, Ακρίβεια-Πληθωρισμός-Βενζίνη-Πανδημία-Σκευωρία.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε με την ομιλία του να ντυθεί όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ, αφού ανέφερε το γνωστό σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», κατηγορώντας τον ότι με την εκλογή του ξεκίνησε την ψήφιση αντεργατικών νόμων.

Ακολούθως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε πως η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, οι εκλογές, έχει γίνει «καζίνο» για «στοιχήματα» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη

Τέλος ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση είχε τρία στραπάτσα, το πρώτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το δεύτερο όπως είπε ήταν το «Βατερλό» για το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για την υπόθεση Νovartis, και σαν τρίτο ανέφερε το «στραπάτσο» όπως το χαρακτήρισε για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ποιος αισθάνεται ασφαλής με την πορεία στα εθνικά θέματα», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, τόσο στον τομέα των ελληνοτουρκικών, όσο και στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, όπου σύμφωνα με το BBC, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη, από άποψη αποστολής πολεμικού υλικού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπλέκει τη χώρα.

«Χώρα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας», είναι το δόγμα χρόνων που εγκατέλειψε η κυβέρνηση και ακολουθεί ψυχροπολεμικού τύπου λογικές, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ελληνική πολεμική βιομηχανία.

Μητσοτάκης στη δευτερολογία του: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Για εκλογές στο τέλος της τετραετίας μίλησε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της, δε βλέπω υπουργούς που έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Βλέπω μία Βουλή που ψηφίζει 2-3 νομοσχέδια την εβδομάδα. Και μεγάλος όγκος ακόμα νομοθετικός όποιος έρχεται τους επόμενους μήνες. Φοβάμαι κύριε Τσίπρα ότι για μία ακόμη φορά σου θα διαψευσθείτε πανηγυρικά» είπε και συνέχισε:

«Θα ξαναπώ, εκλογές τέλος 4ετίας, φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου, όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, θα πούμε τι θυμόμαστε από την 4ετία Τσίπρα, περικοπές, φόρους. Ψέματα, ψέματα, ψέματα».

Ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Κύριε Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή ή δεν θα μπείτε, έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας. Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες ερινύες για όσα έγιναν τον καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Δεν έχετε ίδια ερμηνεία για το πώς κατέληξαν μετά το δημοψήφισμα.

Να θυμηθούμε τι έγινε. Προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για να σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο; Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη γιατί εξαπατήσατε τη χώρα; Γιατί είπατε τέτοια ψέματα; Ο ελληνικός λαός δεν τα έχει ξεχάσει.

Οδηγήσατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη για να πει ένα μεγαλοπρεπές όχι και να έρθετε μία εβδομάδα μετά να κάνετε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε. Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης και μας φέρατε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε περήφανος; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά; Τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες από την 4ετή σας διακυβέρνηση; Για να πάμε σε αυτά τα καφενεία που λέτε ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Από τα δικά σας στα 4 χρόνια τι θυμούνται οι Έλληνες; Όταν έρχεστε και υπερασπίζεστε αυτή την περίοδο ίσως κάποιοι ψηφοφόροι να κάνουν προβολή και να πουν λες να ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο; Όταν τους έρχεται αυτή η σκέψη, θα αναπολούν με μεγαλύτερη ένταση τους καταστροφικούς σας χειρισμούς.

Υπερασπίζεστε μία περίοδο που διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τι έλεγε ο σύντροφός σας κ. Μελανσόν. Όλους καταφέρατε να τους εξαπατήσετε κ. Τσίπρα. Και γι’αυτό θέλετε να είστε υπερήφανος. Για τις εκλογές θα ξαναπώ ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, φαίνεται να μην το ακούτε. Τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα.

Επειδή για μία ακόμα φορά είπατε τι καλά που τα κάνατε, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα στο οποίο δεν μπορείτε να δώσετε απάντηση. Αν τα κάνατε τόσο καλά, γιατί σας καταψήφισε τρεις φορές ο ελληνικός λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ;

Θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Δεν βλέπω υπουργους να έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Μεγάλος όγκος νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά θα διαψευστείτε πανηγυρικά.

Συνεχίζοντα στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τόνισε: Πώς θα αντικρούσετε την αλήθεια; Αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός; Δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας; Δεν μπορείτε να τα αντικρούσετε γιατί είναι αλήθεια.

Εμείς δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ούτε είπαμε ότι η ψηφιακή κάρτα θα λύσει όλα τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συνταχθούμε με τους εργαζόμενους που καταστρατηγούνται τα δικαιώματα τους από επιχειρήσεις που είναι αυθαίρετες. Δεν είναι δυνατόν σε μια χρονιά που ο τουρισμός πηγαίνει για ρεκόρ, να υπάρχουν τέτοια περιστατικά.

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 προανήγγειλε νωρίτερα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα

«Τριπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη- Καταργείστε την εισφορά αλληλεγγύης από την 1η Αυγούστου»

Για «τριπλή εξαπάτηση» των συνταξιούχων κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης τους «εξαπάτησε προεκλογικά» όταν χαρακτήριζε, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ψίχουλα» τα κοινωνικά μερίσματα και τη μόνιμη 13η σύνταξη, «την οποία είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει, αλλά κατάργησε», «για να καλύψετε την τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης». Υποστήριξε ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους για δεύτερη φορά στην περίπτωση των αναδρομικών που αποφάσισε το ΣτΕ και «αφού τους πετσοκοκόψατε τα αναδρομικά», «τώρα τους λέτε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναδρομικά μόνο όσοι έκαναν προσφυγή». Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να πει ότι θα δοθούν τώρα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Η τρίτη «εξαπάτηση», τόνισε, αφορά στη σημερινή υπόσχεση ότι από 1/1/23 θα έχουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σημείωσε ότι από την εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 χιλ και ότι η εισφορά αλληλεγγύης γι’ αυτούς ειναι μόλις 2,2%, για να τονίσει ότι «αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, δηλαδή το 66% των συνταξιούχων, δεν θα πάρουν τίποτα απ’ την εξαγγελία που κάνατε».

Μίλησε για εξαπάτηση ακόμα και σε σχέση με το χρόνο της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. «Ποιος δεν ξέρει σε αυτή την αίθουσα ότι θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές έως την 1/1/23; Επειδή μας είπατε γελώντας “στο τέλος της 4ετίας”; Ποιος σας πιστεύει; Σας πιστεύουν οι βουλευτές σας; Αν είναι στο τέλος της 4ετίας, γιατί κάθε δεύτερη μέρα ανακοινώνετε υποψηφίους και υπουργούς, που αντί να δουλεύουν τρέχουν και κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις;»

«Μαζέψτε τους λοιπόν, μαζέψτε και τους βουλευτές σας. Έχετε οδηγήσει σε τρομακτική και πρωτοφανή πολιτική αστάθεια τη χώρα και έρχεστε και μας λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο», είπε. «Βγείτε και πείτε στους συνταξιούχους, όχι από την 1/1/23 η κατάργηση της εισφοράς, αλλά από την 1η Αυγούστου», υπογράμμισε.

Επιπλέον, είπε αναφορικά με τον «ισχυρισμό ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια», πως «ελάχιστες αυξήσεις της τάξης 4%» θα δουν από τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν αυξήσεις 1 έως 1,2 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago