Categories: Πολιτική

Δεν συζητείται το ενδεχόμενου καθολικού lockdown, επιμένει η κυβέρνηση – Ανησυχία για επιπτώσεις από τα αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη

Με τα σημερινά δεδομένα η πιθανότητα ενός νέου καθολικού lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο  τα νέα, αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς ενδεχομένως να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες και για τη χώρα μας, ιδιαίτερα αν αναθεωρηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο μετακινήσεων.

Την ίδια ώρα, η επιδημία κορονοϊού κυριαρχεί στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας, με τουλάχιστον13 περιφερειακές ενότητες να καταγράφουν τριφήφιο και υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Ειδικοί και κυβέρνηση παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας και αναμένουν την έκβαση σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα. Σύμφωνα με το ένα σενάριο, η κορύφωση του κύματος αναμένεται στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ με το άλλο σενάριο, το οποίο είναι σαφέστατα πιο αρνητικό, προβλέπεται ότι η επιδημία θα ανεβαίνει όλο τον Δεκέμβριο και η κορύφωση θα καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα του μήνα, και πρώτη της εορταστικής περιόδου.

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η πανδημία, είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε την Δευτέρα στους 608, ενώ οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα ήταν 600 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα σε υψηλό επίπεδο κυμαίνονται τις τελευταίες ημέρες και οι θάνατοι, με τη χειρότερη καταγραφή χθες, καθώς είχαμε 105 νεκρούς λόγω κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι δύο «σκληροί» δείκτες σε συνδυασμό με μία τάση σταθεροποίησης σε ότι αφορά τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκτιμώνται ως σημαντικές ενδείξεις για την τάση κορύφωσης του κύματος ενδεχομένως στο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι αρμόδιοι κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα τις επόμενες δύο εβδομάδες και να εκτιμήσουν την πορεία της επιδημίας με χρονικό ορίζοντα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Μοναδικό όπλο παραμένει το εμβόλιο και στην κυβέρνηση προσδοκούν στην ενίσχυση του εμβολιασμού, ωστόσο, ενώ υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για την τρίτη δόση, δεν υπάρχει αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση στις ηλικίες άνω των εξήντα ετών. Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας πάντως, η κυβέρνηση δεν το εξετάζει, όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη.

 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago