Πολιτική

«Επίθεση» Ευρωβουλευτών στον Μητσοτάκη για χειραγώγηση των ΜΜΕ στην Ελλάδα, απάντησε με πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας»

Δύσκολες ώρες για τον έλληνα πρωθυπουργό, σήμερα, στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς δέχτηκε καταγγελίες για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ στην Ελλάδα μεταξύ άλλων και από τον αντιπρόεδρο της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Renew Europe, στην οποία πρόσφατα εντάχθηκε ο Γιώργος Κύρτσος. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρθηκε με πρωτοφανή τρόπο κατά δημοσιογράφου του Euractiv.

Ο Ευρωβουλευτής Μαλίκ Αζμανί της ομάδας Renew κατήγγειλε με εμφατικό τρόπο την κατρακύλα της Ελλάδας σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται – όπως φάνηκε κι από πλάνο της κάμερας που γύρισε πάνω του – εμφανώς προβληματισμένος.

«Αξίες κι αρχές βρίσκονται υπό επίθεση. Θα είμαι ειλικρινής κύριε πρόεδρε, όπως είμαι πάντα. Μας προβληματίζει, μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των Μέσων και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Ανάβουν ήδη τα προειδοποιητικά φώτα. Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 σε ό,τι αφορά στα ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι σημαντικά κύριε πρωθυπουργέ να υπάρχει πολυφωνία και ελευθερία. Πρόσφατα στην ομάδα Renew Europe υποδεχθήκαμε ένα έγκριτο Έλληνα βουλευτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαλίκ Αζμανί και πρόσθεσε: «Η φωνή των εκλεγμένων θα πρέπει να ακούγεται πάντα σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται να δούμε ακόμα μια φορά έναν Ευρωπαίο ηγέτη που θα καταπατά την αποτυχία. Όπως έλεγε και ο Σωκράτης «ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση όταν σταματά η συζήτηση». Νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας . Θα πρέπει να το σταματήσετε αυτό κύριε πρωθυπουργέ και να το σταματήσετε τώρα. Κρατήστε ζωντανή την υπερήφανη ελληνική παράδοση του δημόσιου διαλόγου και τότε θα έχετε πάντα στο πλευρό σας την ομάδα Renew έτσι ώστε να είμαστε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές κρίσεις».

Με πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας» η απάντηση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Αυγή» και «Δημοκρατία» για να δείξει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

«Άκουσα τα όσα είπατε για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ο καθένας μπορεί να γράψει και να δημοσιεύσει οτιδήποτε για οποιονδήποτε χωρίς καμία λογοκρισία ή παρέμβαση από την κυβέρνηση», είπε και συνέχισε: «Δείτε εδώ, τα έχω τυπώσει, δύο σημερινά πρωτοσέλιδα, τα οποία με κατηγορούν ως ψεύτη και συκοφάντη. Κι αυτό γίνεται καθημερινά από τουλάχιστον 4 εφημερίδες. Κι αυτή η ελευθερία υπάρχει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα sites».

Πρωτοφανής επίθεση κατά δημοσιογράφου από τον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, επιτέθηκε με σκληρά λόγια κατά Έλληνα δημοσιογράφου της ιστοσελίδας Euractiv.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον δημοσιογράφο «θυμίστε μου από πού είστε εσείς;» και αφότου πληροφορήθηκε πως εργάζεται στο Euractiv, του επιτέθηκε κατηγορώντας τον ότι γράφει ψέματα.

«Γράψατε ψέματα, η Βεστάγκερ δε μου είπε τίποτα τέτοιο, όταν κάνετε ρεπορτάζ να μας ρωτάτε κι εμάς» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας σύμφωνα με το οποίο η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα έθεσε στον πρωθυπουργό ζήτημα αναποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, ενώ έκανε λόγο και για σοβαρές καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του ο συντάκτης ρώτησε εάν τα λόγια του πρωθυπουργού αποτελούν επίσημη διάψευση του ρεπορτάζ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά καταφατικά και πως είναι «on the record» και να συνεχίζει λέγοντας «γράφετε σαχλαμάρες». 

Ο δημοσιογράφος απάντησε «με προσβάλλετε», με τον πρωθυπουργό να σημειώνει «θα το αντέξετε». 

Η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο έρχεται σε μια ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε αν απολογηθεί εντός Ευρωκοινοβουλίου για την σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με την Ελευθερία του Τύπου. Ο Μαλίκ Ασμάνι, ο εκπρόσωπος της Ευρωομάδας RenewEurope, η οποία αντιπροσωπεύει τα φιλελεύθερα κόμματα στην Ε.Ε. και το LREM του Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για την κατρακύλα της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε, μάλιστα, από την παρέμβασή του και για να στηρίξει το έωλο επιχείρημά του περί Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα έδειξε δύο σημερινά πρωτοσέλιδα από τις εφημερίδες «Αυγή» και «Δημοκρατία» τα οποία… έτυχε να είχε εκτυπώσει. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω οτι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να γράφει και να δημοσιεύει, ό,τι θέλει για όποιον θέλει χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση. Απλά δείτε τα πρωτοσέλιδα που έχω τυπώσει, από δυο ενδεικτικές σημερινές εφημερίδες (σ.σ.: δείχνει τα σημερινά πρωτοσέλιδα της Δημοκρατίας και της Αυγής), που με κατηγορούν ως ψεύτη και συκοφάντη. Αυτές είναι καθημερινές εφημερίδες, από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες που υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει «Η ίδια ελευθερία ισχύει και για την τηλεόραση και για το ραδιόφωνο και φυσικά για το διαδίκτυο όπου ο καθένας γράφει ό,τι θέλει. Θα σας πρότεινα να βλέπετε με μεγάλη προσοχή μερικές από αυτές τις κατατάξεις που δημοσιεύουν κάποιες ΜΚΟ. Μπορεί κανείς να πιστεύει εδώ μέσα ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχει περισσότερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς αναφέρεται στις κατατάξεις που επικαλείστε».

Στον πρωθυπουργό απάντησε μέσω Twitter σε ειρωνικό ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Επίθεση κι από τον Νταμιέν Καρέμ: Ο Μητσοτάκης είναι αναίσχυντος κι αξιολύπητος

Ο Μαλίκ Αζμανί δεν ήταν ο μοναδικός που έβαλε στο «στόχαστρό» του τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ίδιο έκανε και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νταμιέν Καρέμ και μάλιστα χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται όλες τις κατηγορίες από τον διεθνή Τύπο, όλες τις ΜΚΟ και τους βουλευτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, όπως η ελευθερία του Τύπου. Αναίσχυντος. Αξιολύπητος κυβερνήτης», έγραψε ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago