Πολιτική

Euractiv: Θέμα απονομής δικαιοσύνης έθεσε η Βεστάγκερ στον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, και εκτός από την επικείμενη άρση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, τέθηκε και το θέμα απονομής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Euractiv, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ έθεσε στον κ. Μητσοτάκη θέμα αναποτελεσματικότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος και σοβαρών καθυστερήσεων. Μεταξύ άλλων, η Επίτροπος φέρεται να έθιξε το ζήτημα της ανάγκης άμεσης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της χώρας και συγκεκριμένα της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, δεδομένου ότι λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, πολλές επενδύσεις μένουν στον αέρα.

Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκε η EURACTIV, η Βεστάγκερ συνέδεσε το θέμα των μεταρρυθμίσεων του συστήματος της δικαιοσύνης και με την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο είχε προειδοποιήσει η EURACTIV από τον περασμένο Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν για το 2022, οι επιδόσεις του ελληνικού δικαστικού συστήματος είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, με εκτιμώμενο χρόνο που απαιτείται για την επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων να υπερβαίνει τις 600 ημέρες το 2020.

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος αποτελεί στόχο-ορόσημο για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης.

«Το σημαντικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι η προβλεπόμενη αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την ορθολογική αναδιοργάνωση των δικαστικών περιφερειών σε όλη την Ελλάδα και τη σύσταση, κατάργηση ή ανακατανομή των δικαστικών δομών σε αυτές τις περιφέρειες, με βάση αντικειμενικά κριτήρια και την εκτεταμένη συλλογή δεδομένων που αφορούν όλα τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα», τονίζει το ελληνικό σχέδιο.

Η αναγκαία μεταρρύθμιση της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα φαίνεται επίσης να συνδέεται έμμεσα και με τον στόχο της κυβέρνησης για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος παραμένει εφικτός, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι εκλογές θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα αυτής της πολυαναμενόμενης αναβάθμισης.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι οίκοι αξιολόγησης θα προτιμούσαν να δουν το νέο πολιτικό τοπίο πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, ακόμη κι αν πλησιάζουν να χορηγήσουν στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.

Η R&I την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε BB+, ένα βήμα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο ίδιο επίπεδο με τις αξιολογήσεις S&P, DBRS και Scope.

Οι Fitch και Moody’s κατατάσσουν την Ελλάδα δύο και τρία βήματα αντίστοιχα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, με την επόμενη ετυμηγορία του Fitch να αναμένεται στις 8 Ιουλίου.

Και ενώ η φημολογία για πρόωρες εκλογές φουντώνει στην Αθήνα, η EURACTIV πληροφορείται ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες δεν βλέπουν και πολύ θετικά μια τέτοια εξέλιξη δη αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν την επερχόμενη πολιτική πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας η οποία δεν αφήνει και πολλές εναλλακτικές επιλογές.

Ειδήσεις σήμερα

Το ευρωκοινοβούλιο θα… αποφασίσει για το πότε θα γίνουν οι εκλογές

Ο ψυχρός πόλεμος έφτασε… στο Διάστημα

Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιφέρειες λόγω ξηρασίας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago