Παρακολουθώ εδώ και μέρες όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία που παίζεται στη δημόσια συζήτηση, στα media και στα social media, γύρω από το υποτιθέμενο «εθνικό ζήτημα» του εμπορικού σήματος «Turkaegean», που κατοχυρώθηκε από τουρκικής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO).
Σχεδόν σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος (με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως της Athens Voice) έσπευσε να παρουσιάσει την είδηση σαν μείζον εθνικό ζήτημα, γκάφα των ελληνικών αρχών και διπλωματική ήττα.
Σύντομα η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, ενδοτισμό και έλλειψη πατριωτικών αντανακλαστικών.
Η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε, υιοθετώντας απολύτως όλες τις αιτιάσεις. Γονυπετής ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε συγνώμη από την κοινή γνώμη, προσπαθώντας παράλληλα να μεταθέσει την ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες.
Το θέμα έφτασε να απασχολήσει την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου κυριολεκτικά παιζόταν το θέμα της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο πρωθυπουργός, απολογητικός και αμήχανος, θεώρησε επείγον να ασχοληθεί με την προσπάθεια να αποσείσει από την κυβέρνησή του οποιαδήποτε σκιά ενδοτισμού ή αμέλειας.
Στον χορό μπήκε «οργισμένος» ακόμα κι ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, προτάσσοντας εμφανώς την οπτική γωνία της χώρας καταγωγής του από τον θεσμικό του ρόλο.
Ελάτε τώρα να ξαναδούμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Το Αιγαίο είναι μια κλειστή θάλασσα της βορειοανατολικής Μεσογείου, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κράτη: Την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νησιών του ανήκει στη χώρα μας, ωστόσο είναι επίσης γεγονός ότι τα μικρασιατικά παράλια, τα οποία αποτελούν μέρος της τουρκικής επικράτειας, βρέχονται σε όλη τη δυτική γραμμή τους απ’ αυτό. Βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο συστηματικά η ελληνική πλευρά επικαλείται ως πυξίδα της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα ελληνικά παράλια, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, διαθέτουν χωρικά ύδατα, αιγιαλίτιδα ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Τα ίδια όμως ισχύουν και για τα τουρκικά παράλια, συμπεριλαμβανομένων της Ίμβρου και της Τενέδου. Διαθέτουν επίσης χωρικά ύδατα, αιγιαλίτιδα ζώνη και υφαλοκρηπίδα.
Είναι φανερό ότι οι αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών κείνται όλες στον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου. Επομένως, είναι αναμφίβολο ότι υπάρχει ελληνικό Αιγαίο και τουρκικό Αιγαίο. Τα δύο μέρη προφανώς δεν είναι ίσα από άποψη εμβαδού, είναι ωστόσο υπαρκτά και τα δύο. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία πάει κόντρα στην ίδια τη γεωγραφία.
Πίσω από την τρέχουσα συζήτηση για το εμπορικό σήμα Turkaegean κρύβεται αναμφιβόλως η (λανθάνουσα;) άποψη ότι το «Αιγαίο είναι ελληνικό». Θέση αφελής, ανιστόρητη και αγεωγράφητη όσο και το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία, και είναι ελληνική», την οποία η χώρα μας πλήρωσε την προηγούμενη τριακονταετία πολύ ακριβά, ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο, ενέργεια και διπλωματικό κεφάλαιο.
Είναι απολύτως ειρωνικό το γεγονός ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται μονότονα στην ιδέα των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία. Στις αλλεπάλληλες προσπάθειες οικοδόμησης «μέτρων εμπιστοσύνης». Στην εύλογη αντίληψη ότι η ειρήνη και οι αρμονικές σχέσεις στην περιοχή -βάσει αρχών, δηλαδή βάσει του διεθνούς δικαίου- αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ευδοκίμηση της τοπικής βιομηχανίας του ελληνικού τουρισμού.
Αντιστρόφως, η ιδέα και μόνο ότι δεν υφίσταται τουρκικό Αιγαίο τροφοδοτεί τα επεκτατικά αντανακλαστικά του Ερντογάν και του βαθέως τουρκικού κράτους. Κάθε λέξη αυτής της αφελούς συζήτησης ενισχύει το κλίμα στην περιοχή που διαχρονικά οδηγεί σε αποσταθεροποίησή της, σε διπλωματικές εντάσεις και στρατιωτικές κινήσεις, σε μια διαρκή κούρσα «αμυντικών» εξοπλισμών που απομυζά πολύτιμους πόρους και από τις δύο χώρες.
Κατόπιν όλων αυτών, συνεχίστε όλοι εσείς, οι δήθεν αρμόδιοι, τη συζήτηση για εθνικές μειοδοσίες και βαριές πολιτικές ευθύνες για ένα ζήτημα που δεν υπάρχει καν. Συνεχίστε να δημιουργείτε φτηνά προσχήματα για τις αλλεπάλληλες πανάκριβες παραγγελίες εξοπλισμών. Ξοδέψτε κι άλλα αχρείαστα βόλια. Μη σταματάτε να ρίχνετε ομοβροντίες στον γάμο του Καραγκιόζη, να παίζετε παιδικά παιχνίδια σε μια περιοχή που βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη διακεκαυμένη ζώνη των γεωπολιτικών συγκρούσεων.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…