Απόψεις

Τι ψηφίζει τελικά ο Ερντογάν;

Στην ιστορία της πολιτικής υπάρχουν αναφορές σε περιπτώσεις «ζευγαριών» πολιτικών, που δε μπορούσαν να «μυρίσουν» ο ένας τον άλλον, με ότι αυτό μπορούσε να σημάνει για τις αποφάσεις τους. Δεν μπορεί βεβαίως κανείς να πιστεύει ότι είναι οι καθαρά προσωπικές αντιπάθειες (ή συμπάθειες), που καθορίζουν τα ιστορικά γεγονότα, αλλά σίγουρα η «χημεία» μεταξύ πολιτικών θετική ή αρνητική παίζει το ρόλο της.

Το ερώτημα στις μέρες μας είναι αν τελικά θα πρέπει να καταφύγουμε σε ψυχολόγους/ψυχαναλυτές για να εξηγήσουμε την ασυνήθιστη «δυναμική», που μοιάζει να έχει αποκτήσει η σχέση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Εδώ και ένα σημαντικό διάστημα, ειδικά μετά την συνάντηση τους για εκείνο το γεύμα με θέα το Βόσπορο, ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να έχει πάρει την υπόθεση προσωπικά. Αποκορύφωμα οι τελευταίες «εκκλήσεις» του προς τους Ελληνες πολίτες να κταψηφίσουν το σημερινό Ελληνα πρωθυπουργό.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «σοφός», για να σκεφτεί ότι αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση-παραίνεση μάλλον «δώρο» παρά τρικλοποδιά για τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί. Αλλωστε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που έσπευσε να την αποδώσει στις «επιτυχίες Μητσοτάκη» που δεν τις αντέχει ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνει πώς θα αξιοποιηθεί η δήλωση Ερντογάν στην προεκλογική Ελλάδα.

Αν θεωρείτε τον Ερντογάν «κουτό» μπορείτε τώρα να βάλετε το αντιηλιακό σας, να πάρετε στο χέρι το καφέ σε πλαστικό ποτηράκι με χάρτινο καλαμάκι και να πνίξετε οποιονδήποτε περαιτέρω προβληματισμό στο ελληνικό Αιγαίο.

Οι πιο ψαγμένοι όμως θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν τελικά ο κύριος Ερντογάν, βλέποντας ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα προηγηθούν εκείνων της Τουρκίας, σκέφτηκε ότι δεν τον βολεύει καθόλου μια αλλαγή της σημερινής κυβέρνησης. Γιατί δε μπορεί παρά να γνωρίζει πολύ καλά ότι «καταψηφίζοντας» αυτός τον σημερινό πρωθυπουργό μας, τον βοηθά να συσπειρώσει το δικό του κοινό, σε μια περίοδο που οι διαρροές της κυβερνητικής παράταξης είναι πλέον ορατές και στις δύο μεριές του Αιγαίου.

Υπάρχει βεβαίως και η εκδοχή, που λέει ότι η ψυχολογία ως επιστήμη είναι το κατάλληλο ερμηνευτικό εργαλείο για να εξηγηθεί η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου. Οτι δηλαδή ο Ερντογάν όταν βλέπει τον Μητσοτάκη κάτι παθαίνει, κάτι «άγριο» ξυπνά μέσα του. Ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει.

Εδώ πάντως χρειάζεται και μια υποσημείωση. Ο Ερντογάν εδώ και εβδομάδες επιμένει να λέει ότι άλλα του είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και άλλα κάνει. Τον κατηγορεί διαρκώς ως «ψεύτη», που δεν τηρεί τις υποσχέσεις του και τις (προφορικές) «συμφωνίες» τους. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε τι εννοεί ο «έξαλλος» Τούρκος πρόεδρος. Το σίγουρο είναι ότι θα ήταν καλό να είχαμε ενημερωθεί επισήμως για το τι τελικά είπαν σε εκείνο το «τραπέζωμα».

Γιατί ακόμα και αν δεν είπαν κάτι «τρομερό», εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η εξωτερική πολιτική ΙΧ, που αποφάσισε να ασκήσει τη συγκεκριμένη περίοδο ο Ελληνας πρωθυπουργός εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο λάθος, που δίνει τώρα το δικαίωμα στην απέναντι πλευρά να τον κατηγορεί για αθέτηση των λόγων της ελληνικής.

Δε μπορούμε να είμαστε στο μυαλό του κυρίου Ερντογάν για να αποφανθούμε με βεβαιότητα για τα κίνητρά του. Σίγουρα όμως μπορούμε να δούμε τις ολέθριες συνέπειες, που έχει η θεώρηση της εξωτερικής πολιτικής ως μιας υπόθεσης επικοινωνισμού, φωτογραφίσεων και διαρροών περί «κλίματος», το οποίο μετατρέπεται δυσεξήγητα εύκολα από αίθριο σε θυελλώδες.

Μέρα ντροπής για την Ευρώπη

Ο Ερντογάν αλλού απειλεί και αλλού βομβαρδίζει

Σωτήρης Ρούσσος: Να είμαστε έτοιμοι για πιο σκληρό «παζάρι» από την Τουρκία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago