Απόψεις

Κάποιοι Ουκρανοί έχουν χάσει το μέτρο

Αντρέι Μέλνικ. Εχω ξαναγράψει για τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο. Εναν διπλωμάτη, που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστος στο 99,9% των Γερμανών και τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πασίγνωστη τηλεπερσόνα, χάρις στις οξείες δημόσιες τοποθετήσεις του εναντίον της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας με καθημερινές σχεδόν εμφανίσεις στα ΜΜΕ της χώρας.

Αυτές τις ημέρες, ίσως και ανήσυχος για τις εξελίξεις στην πατρίδα του, ο Μέλνικ προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο, υπερασπιζόμενος ανοικτά τον «ήρωα» των φιλοναζιστών κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Στέπαν Μπαντέρα.

«Οποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει και το μέλλον» έλεγε ο Τζορτζ Οργουελ και ο Αντρέι Μέλνικ φαίνεται να πιστεύει αυτή την θεωρία. Ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτήρισε ως ήρωα του «απελευθερωτικού αγώνα» των Ουκρανών τον Μπαντέρα και αμφισβήτησε ακόμα και τεκμηριωμένα ιστορικά δεδομένα για την εξόντωση περίπου 800.000 Εβραίων της Ουκρανίας από το ναζιστικό καθεστώς και τους Ουκρανούς συνεργάτες του.

Στο παρελθόν ο Μέλνικ δεν είχε διστάσει να αποθέσει λουλούδια στον τάφο του διασημότερου ίσως Ουκρανού εθνικιστή, ο οποίος ειδικά στην Δυτική Ουκρανία έχει ουσιαστικά «ξεπλυθεί» για το παρελθόν του τα τελευταία χρόνια με κρατική… επιχορήγηση, έχει «δώσει» το όνομά του σε δρόμους και πλατείες και γενικώς αντιμετωπίζεται ως εθνικός ήρωας.

Ο Μπαντέρα δεν ήταν απλώς μέλος της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), αλλά ηγέτης της πιο ακραίας φιλοναζιστικής και αντισημητικής, αλλά και αντιρωσικής πτέρυγάς της. Ακόμα και ιστορικοί στη Γερμανία, που δεν έχουν στιγματιστεί ως «φιλοπουτινικοί» αναγκάστηκαν τώρα να παραδεχτούν ότι οι απόψεις του Ουκρανού είναι πολύ ακραίες για «να μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Ο ίδιος ο Μέλνικ πάντως δεν έδειξε να μετανιώνει. Αντιθέτως απάντησε προκλητικά ότι δεν θα δεχτεί «μετά-αποικιακού» χαρακτήρα υποδείξεις από Γερμανούς.

Είναι προφανές ότι η πορεία του πολέμου έχει προκαλέσει πλέον εκνευρισμό στον στενό πυρήνα του καθεστώτος Ζελένσκι, στον οποίο και συγκαταλέγεται ο Μέλνικ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ άλλοι πρέσβεις σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντικαταστάθηκαν από τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Μέλνικ παραμένει ακλόνητος και έχει αναλάβει και ρόλο πρωταγωνιστή της επικοινωνιακής πολιτικής του Κιέβου στη Δυτική Ευρώπη. Αλλά από ένα σημείο και μετά το μέτρο έχει χαθεί και το Κίεβο δείχνει να συναγωνίζεται τη Μόσχα στις προσπάθειας αναθεωρητισμού της ιστορίας.

Η στάση του κυρίου πρέσβη πάντως έχει αρχίσει να προβληματίζει ακόμα και πολιτικούς και δημοσιογράφους στη Γερμανία, που από την πρώτη στιγμή είχαν ταχθεί ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Ουκρανίας. Δεν είναι επίσης τυχαίο, ότι εδώ και μερικές εβδομάδες καταγράφεται μια μείωση της «δημοφιλίας» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη γερμανική κοινή γνώμη, κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με την «κόπωση» από τη μακρά διάρκεια του πολέμου, αλλά σίγουρα και με το γεγονός ότι κάποιοι Ουκρανοί επίσημοι έχουν προ πολλού υπερβεί σαφώς τα όρια…

Ζελένσκι: Να εκδιωχθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σύνοδος G7: Η ΤΙΝΑ κι αν εγέρασε…

Γιατί η φον ντερ Λάιεν επιμένει τόσο φανατικά για την ένταξη της Ουκρανίας;

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago