Με διαφορετικό τρόπο… διαβάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τα όσα έλαβαν χώρα στην Μαδρίτη, μετά και το «ναι» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε για μια ακόμα φορά να παίξει ένα διπλωματικό παιχνίδι «πόκερ», σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί το ρευστό σκηνικό για να ενισχύσει την θέση του.
Στο πλαίσιο αυτό πριν μεταβεί στην ισπανική πρωτεύουσα είχε ανοίξει όλη την βεντάλια των θεμάτων , ωστόσο όταν έφτασε στη Μαδρίτη επέλεξε να προχωρήσει σε ελιγμούς. Και μπορεί χθες να μην ξεδίπλωσε τις αναθεωρητικές του απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο πέτυχε να έχει «ραντεβού» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ήταν άλλωστε μια συνάντηση που επιθυμούσε διακαώς η τουρκική πλευρά, καθώς ψηλά στην ατζέντα της Άγκυρας είναι το θέμα F – 16.
Το πως θα πορευθεί από εδώ και πέρα ο Τούρκος πρόεδρος μένει να φανεί, ωστόσο εκτιμάται πως δύσκολα θα κατεβάσει τους τόνους καθώς η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές το 2023. Με την οικονομία να κλυδωνίζεται και τα δημοσκοπικά του ποσοστά να είναι πεσμένα το πιθανότερο είναι πως ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει τα… ανατολίτικα παζάρια στη διεθνή σκηνή με στόχο την τόνωση της εικόνας του στο εσωτερικό της χώρας.
Πως αποτιμά τις εξελίξεις η κυβέρνηση
«Η τριμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας και τις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις» σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές και μιλούσαν για αναδίπλωση της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη δεσμεύονται από τις θέσεις της Ένωσης και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου καταγράφεται ξεκάθαρα η τουρκική προκλητικότητα και η ευρωπαϊκή στήριξη στην ελληνική κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι των ανεδαφικών αξιώσεων της Άγκυρας».
«Καμπανάκια» από την αντιπολίτευση
Την «μεγάλη ανησυχία» του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως « η Τουρκία, χωρίς φυσικά να συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αναβαθμίζει δραματικά το ρόλο και τη θέση της στα διεθνή δρώμενα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο»,
Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα που έχουν ανακύψει στη Μαδρίτη και που, όπως είπε, «ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για τη διεθνή θέση της Ελλάδας». Μεταξύ άλλων εστίασε σε δύο θέματα:
-Σε «επίσημη» ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι τελικά “στηρίζουν τον “εκσυγχρονισμό” των τουρκικών F16, και
-Στην υπογραφή μνημονίου μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, στο οποίο οι δύο χώρες “δεσμεύονται ότι- χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία”
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε «ειρωνεία της ιστορίας να καταλήγεις για να αποφύγεις έναν αναθεωρητή, παραβάτη του διεθνούς δικαίου, να υπογράφεις μια συμφωνία με κάποιον που έχει ακριβώς την ίδια στρατηγική. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ σήμερα. Εκεί οδήγησαν ο κ. Στόλτενμπεργκ και οι μεγάλες δυνάμεις, τη Σουηδία και τη Φινλανδία» . Προσέθεσε πως «είναι απαράδεκτο να οδηγείται η συμμαχία από τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν και αντί να κλείνει την πόρτα των εξοπλισμών στην Τουρκία, να την ανοίγει διάπλατα. Κανείς δεν θα παίζει με τα δικαιώματα του ελληνικού λαού».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…