Categories: Κόσμος

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Χωρίς αναφορές σε Ελλάδα η ομιλία Ερντογάν

Χωρίς καταγγελίες για δήθεν «επιθετικές ενέργειες» της Ελλάδας, ούτε αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή οποιαδήποτε άλλη αναφορά στα ελληνοτουρκικά ολοκληρώθηκε η σύντομη τοποθέση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, όπως συνέβη και με όλους τους ομιλητές έως τώρα,  επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου, δηλαδή στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες έκανε πίσης κάποιες νύξεις για την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με αναφορές στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, το PKK και άλλες κουρδικές οργανώσεις.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή αστάθειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να μιλήσει σε περίπου μια ώρα. Προσερχόμενος στη Σύνοδο και αναφερόμενος στον συμβιβασμό που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «τελικά πρυτάντευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές». «Δείχνοντας» δε προς την Άγκυρα, τόνισε πως «δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα εν τω μεταξύ σύντομο τετ – α – τετ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Νίκος Δένδια, όπως έγινε γνωστό με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter. Παρόντες στο τετ α τετ ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρίλιους Λαντσμπέργκις, της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου και της Πορτογαλίας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα είναι πάντα σε ετοιμότητα να απαντήσει στην όποια πρόκληση εκ μέρους της Άγκυρας. «Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καβγά αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε και αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση» είχε επισημάνει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago