Κόσμος

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την ΝΑΤΟποίηση της Ευρώπης

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μία απόφαση η οποία ουσιαστικά βάζει τέλος στα σχέδια για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού κοινής άμυνας με τις ΗΠΑ να παίρνουν πια το “πάνω χέρι” στην Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή ο Πούτιν κατέστρεψε την ειρήνη στην Ευρώπη… Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι ανεβάζουν ταχύτητα, αποδεικνύοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο απαραίτητο από ποτέ και πιο σημαντικό από ποτέ», είπε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη «γράφει ιστορία» και ότι οι πρόσθετες αναπτύξεις των ΗΠΑ «στέλνουν ένα αλάνθαστο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και ενωμένο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «επιθυμούσε να φιλνανδοποιήσει την Ευρώπη», υποχρεώνοντας τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να λάβουν θέση ουδετερότητας.

Αλλά όπως, αυτό που πέτυχε ήταν το αντίθετο, δηλαδή «ΝΑΤΟποίηση» της Ευρώπης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και μία μέρα μετά τη συμφωνία της Τουρκίας για διεύρυνση της Συμμαχίας με Σουηδία και Φινλανδία, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για «ιστορική σύνοδο» ανακοίνωσε ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων, σε επίπεδο στρατού, ναυτικού και αεροπορίας κατά περίπτωση, στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία.

«Είμαστε εκεί» και «αποδεικνύουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επίσης, υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει μέσα στη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τις γραμμές μας ως απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας» και επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα αυξήσει τον αριθμό των αντιτορπιλικών της στη ναυτική βάση Rota στην Ισπανία από 4 σε 6. Επίσης είπε ότι η ΗΠΑ θα αποκτήσουν στην Πολωνία «ένα μόνιμο αρχηγείο του 5ου αμερικανικού σώματος στρατού».

«Θα φέρουμε μια πρόσθετη ταξιαρχία», η οποία θα αποτελείται από συνολικά 5.000 άτομα, η οποία θα έχει έδρα στη Ρουμανία και επίσης θα πραγματοποιηθούν «πρόσθετες αποστολές στα κράτη της Βαλτικής».

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπάιντεν είπε ότι θα σταλούν «δύο επιπλέον μοίρες» μαχητικών αεροπλάνων F-35, ενώ θα εγκατασταθούν «πρόσθετα μέσα αεράμυνας» στη Γερμανία και την Ιταλία.

Τι ανακοίνωσε:

  • Οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο αρχηγείο για το 5ο Σώμα Στρατού των ΗΠΑ στην Πολωνία.
  • Θα στείλουν 5.000 επιπλέον στρατεύματα στη Ρουμανία.
  • Θα στείλουν δύο μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Θα στείλουν εξοπλισμό αεράμυνας στην Ιταλία και τη Γερμανία.
  • Θα στείλουν δύο επιπλέον αντιτορπιλικά του ναυτικού στην Ισπανία, ανεβάζοντάς τα σε 6.
  • Θα ενισχύσουν τις εναλλασσόμενες αναπτύξεις στη Βαλτική

«Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη θέση των δυνάμεών μας στην Ευρώπη και θα ανταποκριθούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας», είπε ο Μπάιντεν, «για να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους». «Σε μια στιγμή που [ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν έχει γκρεμίσει την ειρήνη στην Ευρώπη. . . οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συσπειρώνονται, αποδεικνύοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο απαραίτητο τώρα από ποτέ».

Μόσχα: Σύνοδος που επιβεβαιώνει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ

Βαθιά αποσταθεροποιητική χαρακτήρισε η Ρωσία τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ να σημειώνει ότι η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης καταδεικνύει την επιθετικότητα της Ατλαντικής Συμμαχίας έναντι της Μόσχας.

«Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης σταθεροποιεί την πορεία προς μια επιθετική περιχαράκωση της Ρωσίας από τον ατλαντικό συνασπισμό», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Θεωρούμε τη διεύρυνση της συμμαχίας βαθιά αποσταθεροποιητική για τις διεθνείς υποθέσεις. Αυτό δεν ενισχύει την ασφάλεια αυτών που διευρύνονται, ούτε αυτή εκείνων που εντάσσονται, ούτε ακόμη αυτή εκείνων που θεωρούν τη συμμαχία απειλή», εκτίμησε ο Ρώσος αξιωματούχος.

 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago