Κοινωνία

Δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου: Ελεύθερος αφέθηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας

Ελεύθερος αφέθηκε ο Επ. Κορκονέας που δολοφόνησε τον Αλ. Γρηγορόπουλο στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια – Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου – «Προσβλητική απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου», δήλωσε στην ΕΡΤ η μητέρα του Αλέξανδρου.

Ελεύθερος αφέθηκε ο πρ. ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, που δολοφόνησε τον Αλ. Γρηγορόπουλο στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια. Ειδικότερα, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά (των Δικαστών Εφετών), αναγνωρίστηκε ο πρότερος σύννομος βίος  Κορκονέα για τη στυγερή δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Με το συγκεκριμένο ελαφρυντικό είχαν «σπάσει» τον Ιούλιο του 2019 τα ισόβια για τον Κοροκονέα που βρέθηκε εκτός φυλακής έχοντας εκτίσει πάνω από 11 χρόνια φυλακή, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξη.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη ξεκίνησε εκ νέου στις 8 Ιουνίου με το Εφετείο της Λαμίας να καλείται να κρίνει αν θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008, κάτι που θα καθόριζε αν θα παραμείνει και ως εκ τούτου θα κρίνει αν ο Κορκονέας θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αποφυλακιστεί.

Μητέρα Γρηγορόπουλου: «Προσβλητική απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου»

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η Τζίνα Τσαλικιάν, δήλωσε σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Εάν ζούσε ο Αλέξανδρος, την περασμένη Κυριακή θα έκλεινε τα 29 του χρόνια. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν νιώθω δικαιωμένη από την απόφαση. Είναι μια απόφαση προσβλητική για την ελληνική δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία, είναι προσβλητική η απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου».

Η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε πως πρόκειται για «απόφαση που δεν στέκεται κοινωνικά, νομικά, πολιτικά. Είχαμε προειδοποίηση για αυτή τη μεθόδευση. Οι ένορκοι με μεθόδευση του δικαστηρίου, δεν άκουσαν μάρτυρα, δεν ξέρουν την υπόθεση, παρά μόνο όσα τους είπαν οι τακτικοί δικαστές».

Από την πλευρά του, ο Ανδρούλας Αλευράς, συνήγορος υπεράσπισης του Ε. Κορκονέα δήλωσε: «Είναι ιστορική απόφαση, αποτυπώνει το κοινό περί δικαίου αίσθημα γιατί την έλαβαν οι ένορκοι».

Ν. Ηλιόπουλος: Η απόφαση δείχνει ότι για κάποιους αυτή η γενιά συνεχίζει να θεωρείται αναλώσιμη, συνεχίζει να μην έχει μέλλον

«Με μία οριακή απόφαση, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, το Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, στον δολοφόνο Ε. Κορκονέα.

Υπάρχει κάτι βαθιά άδικο σε αυτή την απόφαση. Στο να αναγνωρίζεις “πρότερο σύννομο βίο” σε έναν άνθρωπο που η πολιτεία του έχει εμπιστευτεί την ευθύνη να οπλοφορεί και αυτός επιλέγει να σημαδέψει σε ευθεία βολή και να πυροβολήσει ένα δεκαπεντάχρονο παιδί. 

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήρθε τη στιγμή που ξεκινούσε η οικονομική κρίση. Ήταν ένα μήνυμα κινδύνου για μια ολόκληρη γενιά που το κατανόησε και βγήκε μαζικά στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα. 

Η σημερινή απόφαση δείχνει ξανά ότι για κάποιους αυτή η γενιά συνεχίζει να θεωρείται αναλώσιμη, συνεχίζει να μην έχει μέλλον.

Για άλλη μια φορά όμως το μέλλον θα κερδηθεί μέσα από την δημοκρατία τη συμμετοχή και τους αγώνες.

Για να νικήσει η ζωή!». 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago