Κόσμος

Σε αδυναμία πληρωμής εξωτερικού χρέους οδηγήθηκε η Ρωσία λόγων των κυρώσεων – Πληρώσαμε αλλά μας μπλόκαραν τα κεφάλαια λέει το Κρεμλίνο

Σε αδυναμία πληρωμής (default) ομολόγων σε ξένο νόμισμα βρέθηκε η Ρωσία, για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, λόγω των κυρώσεων της Δύσης, οι οποίες απέκλεισαν τις επιλογές που είχε για να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της.

Παρότι η Ρωσία διαθέτει τα κεφάλαια να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, λόγω των κυρώσεων και του παγώματος των συναλλαγματικών της διαθεσίμων δεν μπόρεσε να πληρώσει τα ομόλογα σε συνάλλαγμα και έκανε την πληρωμή σε ρούβλια, κάτι που δεν προβλεπόταν από τους όρους των ομολόγων και θεωρείται αθέτηση πληρωμής.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας δεν «είναι δικό μας πρόβλημα».

Εδώ και μήνες, η Ρωσία έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά στο τέλος της ημέρας, την Κυριακή, έληξε η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για πληρωμές τόκων περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να γίνουν στις 27 Μαΐου.

Το default είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ της μετατροπής της Ρωσίας σε χώρα του οικονομικού και πολιτικού περιθωρίου. Τα ρωσικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα εμφανίζουν τιμές σε επίπεδα distressed από τις αρχές του Μαρτίου, τα ξένα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας παραμένουν «παγωμένα» και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας είναι αποκομμένες από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τεχνητό default;

Όμως, με δεδομένη τη ζημιά που έχει ήδη γίνει στην οικονομία και τις αγορές, το default είναι κυρίως συμβολικό για την ώρα, σημειώνει το Bloomberg, εξηγώντας ότι έχει λίγη σημασία για τους Ρώσους που ήδη αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και τη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση αρκετών ετών.

Η Ρωσία επιμένει ότι έχει τα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αναγκάστηκε να αθετήσει τις πληρωμές. Σε μία προσπάθεια ελιγμού, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους των 40 δισ. δολαρίων θα γίνεται σε ρούβλια, επικρίνοντας τη Δύση γιατί – όπως λέει – δημιούργησε τεχνικά μία κατάσταση «force-majeure» που δεν της επιτρέπει να πληρώσει.

«Είναι κάτι πολύ, πολύ σπάνιο, όταν μία κυβέρνηση που κατά τα άλλα έχει τους πόρους, αναγκάζεται από τρίτη κυβέρνηση να χρεοκοπήσει», λέει στο Bloomberg ο Hassan Malik της Loomis Sayles & Company.

Η επίσημη ανακοίνωση του default κανονικά θα έπρεπε να έρθει από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά οι κυρώσεις τους ανάγκασαν να αποσύρουν τις αξιολογήσεις τους.

Σημειώνεται ότι κατά τη ρωσική κρίση και την κατάρρευση του ρουβλιού του 1998, η κυβέρνηση του Γέλτσιν είχε κηρύξει στάση πληρωμών σε εσωτερικά χρέη 40 δισ. δολαρίων.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία βρέθηκε σε default προς τους ξένους πιστωτές της ήταν πριν από έναν αιώνα, όταν οι Μπολσεβίκοι υπό τον Λένιν αθέτησαν το χρέος της τσαρικής εποχής, το 1918. Σε σημερινά χρήματα, υπολογίζεται ότι πλησίαζε το 1 τρισ. δολάρια.

Ειδήσεις σήμερα

G7: Εφτά νομά σε ένα δωμά… στο Έλμαου

Απάντηση στα πυραυλικά πλήγματα με περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία ζητεί το Κίεβο

Yeni Safak: Ο Ερντογάν θα θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα «κατοχής και στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago