Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και το Συντηρητικό κόμμα του υπέστησαν σήμερα οδυνηρές ήττες σε δυο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, ιδίως σε εκλογική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Αγγλίας η οποία θεωρείτο «ασφαλής», αποτελούσε οχυρό των Τόρις για πάνω από έναν αιώνα.
Οι συντηρητικοί έχασαν αυτή την έδρα, στο Τίβερτον και Χόνιτον, από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες κι άλλη μία, αυτή στο Γουέικφιλντ (βόρεια Αγγλία) από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό κόμμα.
Στην πρώτη περίπτωση οι Τόρις ηττήθηκαν με θεαματική διαφορά περίπου 24.000 ψήφων, στη δεύτερη με διαφορά σχεδόν 5.000 ψήφων.
Ο Τζόνσον βρίσκεται στη Ρουάντα για τη σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, έπειτα θα ταξιδέψει για να συμμετάσχει στις συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ στη Γερμανία και την Ισπανία, πρόγραμμα που τον κρατάει εκτός της χώρας την επόμενη εβδομάδα. Όσο απουσιάζει, η διπλή ήττα θα μπορούσε να δημιουργήσει ζωμώσεις εντός των Τόρις και να προσπαθήσουν να ξαναρχίσουν τις προσπάθειες για να τον εκδιώξουν, σχολιάζει ο Guardian.
Παραιτήθηκε ο Όλιβερ Ντάουντεν
Μετά τη διπλή ήττα των Τόρις ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Ντάουντεν ανακοίνωσε την παραίτησή του. Όπως ανέφερε, οι υποστηρικτές του κόμματος είναι «αναστατωμένοι» από τα πρόσφατα γεγονότα και «συμμερίζεται τα συναισθήματά τους». Ο Ντάουντεν δήλωσε ότι παραιτείται επειδή «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο Ντάουντεν υπογράμμισε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα είναι «τα τελευταία (νέα) σε μια σειρά πολύ κακών αποτελεσμάτων για το κόμμα μας». «Οι υποστηρικτές μας είναι στενοχωρημένοι και απογοητευμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα και συμμερίζομαι τα συναισθήματά τους… Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις δουλειές μας ως συνήθως. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήταν σωστό να παραμείνω στην εξουσία».
Ζητά αυτοδυναμία αλλά βλέπει και συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ – Άνοιγμα από στελέχη της
Βαλκανικό «ρινγκ» στη Σύνοδο Κορυφής – Ακυρώθηκε συνέντευξη για τα Δυτικά Βαλκάνια
Οι «27» συμφώνησαν να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία