Categories: Πολιτική

«Λευκό» από ΝΔ στην ψηφορορία του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφισε να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες όσον αφορά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers για τυχόν παρατυπίες στην επικράτεια της ΕΕ, με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές. Οι μόνοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που που επέλεξαν την αποχή ήταν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ, πλην του Μανώλη Κεφαλογιάννη που δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη ψηφοφορία, καταγγέλλει η Κουμουνδούρου.

Το ψήφισμα προσδιορίζει τα μέτρα που οι Ευρωβουλευτές θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως από την ΕΕ, προκειμένου να εξαλειφθούν τα νομικά κενά που διευκολύνουν σήμερα την εκτεταμένη φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν ορθά την ισχύουσα νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές επέκριναν ιδιαίτερα τους πρώην και νυν πρωθυπουργούς και υπουργούς κρατών μελών της ΕΕ, των οποίων οι δραστηριότητες αποκαλύφθηκαν από τα Pandora Papers.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πρώην και νυν πολιτικοί της ΕΕ κατονομάζονται στα Pandora Papers. Πρόκειται για τους Andrej Babiš, πρωθυπουργό της Τσεχίας, Νίκο Αναστασιάδη, πρόεδρο της Κύπρου, Wopke Hoekstra, υπουργό Οικονομικών των Κάτω Χωρών, Tony Blair, πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, και John Dalli, πρώην υπουργό της Μάλτας και Ευρωπαίο επίτροπο. Ο Ilham Aliyev, Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, και ο Milo Đukanović, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, επικρίνονται επίσης άμεσα στο ψήφισμα.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων δεν εξυπηρετεί τον ρόλο της, καθώς δεν περιλαμβάνει ορισμένες από τις χώρες στις οποίες τελούνται οι περισσότερες παραβάσεις. Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι, για παράδειγμα, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εδρεύουν τα δύο τρίτα των εικονικών εταιρειών που αναφέρονται στα Pandora Papers, ωστόσο η χώρα αυτή δεν περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν διάφορους τρόπους για να βελτιωθεί η διαδικασία συμπερίληψης χωρών στη μαύρη λίστα, όπως είναι η διεύρυνση του καταλόγου πρακτικών που θεωρούνται χαρακτηριστικά γνωρίσματα φορολογικών παραδείσων και η μεταρρύθμιση της σχετικής διαδικασίας λήψης απόφασης. Νωρίτερα τον φετινό Οκτώβριο οι ευρωβουλευτές είχαν ήδη εγκρίνει ένα πιο λεπτομερές ψήφισμα για το θέμα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago