Πόθεν Έσχες: Υπουργοί-εκατομμυριούχοι

Σε μία από τούς πλέον εύπορους βουλευτές αναδεικνύεται η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με βάση όσα αναφέρονται στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) που κατέθεσε μαζί με τον σύζυγό της. Πλέον εντυπωσιακό στοιχείο οι καταθέσεις της υπουργού Παιδείας σε τράπεζες της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνολικά οι καταθέσεις της Νίκης Κεραμέως και του συζύγου της ανέρχονται σε 1.394.759 ευρώ.

Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος τους ανήκει στην ίδια την υπουργό Παιδείας που διαθέτει καταθέσεις στην γερμανική τράπεζα Deutsche Bank της τάξης του 1.014.814,81 ευρώ! Ειδικά για το στοιχείο αυτό η Νίκη Κεραμέως δηλώνει ότι πρόκειται για επενδυτικό λογαριασμό που διατηρεί μαζί με συγγενείς της.

Αυτά ενώ μαζί με τον σύζυγό της δηλώνουν 236.634 ετήσιο εισόδημα. Επίσης το ζεύγος διαθέτει μετοχές αξίας 596.856 ευρώ. Στην ιδιοκτησία τους βρίσκονται 11 ακίνητα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται ένα διαμέρισμα στο Βέλγιο και δύο διαμερίσματα πάνω από 200 τετραγωνικά στην Αττική.

Επίσης διαθέτουν 2 Ι.Χ επιβατικά αυτοκίνητα με ένα εξ’ αυτών, της τάξης των 3000 κυβικών να ανήκει στην υπουργό Παιδείας. Τέλος στο Πόθεν Έσχες της Νίκης Κεραμέως αναφέρεται η ύπαρξη δανείου της τάξης των 90.000 με οφειλόμενο υπόλοιπ 66.576 ευρω.

Η ύπαρξη μιας τόσο μεγάλης προσωπικής περιουσίας, έχει προφανώς και πολιτική διάσταση. Ιδίως όταν πρόκειται για την υπουργό Παιδείας που με βάση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα “κόβονται” και “σπρώχνονται” στην τεχνική εκπαίδευση. Παράλληλα με προάγεται η φοίτηση σε ιδιωτικά κολλέγια.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς της εκπαίδευσης έχουν πολλάκις καταγγείλλει την υπουργό Παιδείας για στήριξη συνολικά του ιδιωτικού τομέα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Εισόδημα 1.098.692,18 ευρώ δηλώνει στο πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2020 ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσιάζει πλούσιο χρηματιστηριακό χαρτοφυλάκιο με ποσά που ζαλίζουν.

Ο υπουργός που θέσπισε την… πληρωμή των υπερωριών με ρεπό για να μαζεύουν οι πολίτες ελιές, παρουσιάζει 9,01 ευρώ από «μερίσματα, τόκους, δικαιώματα», 1.920 ευρώ «από ακίνητα», 35.842,32 ευρώ «συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), 247.745,57 ευρώ από «εισοδήματα που εξαιρούνται από φόρο και εισφορά», ενώ αίσθηση προκαλούν τα 815.095,28 ευρώ «από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κληρονομιές, ΕΦΑΠΑΞ κ.λπ».

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, περιλαμβάνεται η εξής παρατήρηση: «Πλέον έσοδα από πώληση Sicav ποσού 482.585,48 τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Ε1 διότι σύμφωνα με τις φορολογικές διατάξεις επειδή η αγορά των Sicav δεν δηλωνόταν στην δήλωση φορολ. εισοδ. Ε1 τα έτη πριν το 2010, δεν μπορεί ο φορολογούμενος να δηλώσει ως έσοδο αυτό το ποσό (για κάλυψη τεκμηρίων) διότι δεν είχε δηλωθεί ως “δαπάνη” το έτος απόκτησης των Sicav (τεκμήρια αγοράς περιουσιακών στοιχείων)».

Η έντονη χρηματιστηριακή του δραστηριότητα καταλαμβάνει πέντε σελίδες από τη δήλωση του, με την ING BELGIUM SA να είναι ο χειριστής των χρηματιστηριακών του επενδύσεων. Ως προς τις καταθέσεις του υπουργού Εργασίας, με βάση τη σημερινή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, αυτές ανέρχονται σε 189.279,98 ευρώ, ενώ τα περισσότερα χρήματα εξ αυτών βρίσκονται στη ING BELGIUM SA.

Ο Κ. Χατζηδάκης κατέχει 27 ακίνητα, ενώ για τα 13 εξ αυτών δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός κατέχει το 37,5% σε βοσκότοπο που βρίσκεται στον δήμο Κουλούκωνα Ρεθύμνης, με τη συνολική έκταση του ακινήτου να είναι 1 εκατ. τ.μ. Επίσης, χρωστά 118.011,68 ευρώ για στεγαστικό δάνειο ύψους 280.000 ευρώ όχι από τράπεζα, αλλά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«ΟΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταθέτει τροπολογία ώστε όλοι οι υπόχρεοι να δηλώνουν στο πόθεν έσχες όχι μόνο το ύψος των δανείων τους, αλλά και την πορεία τους. Τις ρυθμίσεις δηλαδή που έχουν γίνει με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα», διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, σε on camera δήλωσή του.

Μάλιστα καταγγέλλει: «Μία κυβέρνηση με τόσα χρέη είναι μία ευάλωτη κυβέρνηση. Δεν νομοθετεί για το δημόσιο συμφέρον αλλά για το συμφέρον των πιστωτών της».

Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόσφσκι είναι το πιο πλούσιο πολιτικό ζεύγος και με υψηλότατα χρέη προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες που κατέθεσαν για την οικονομική χρήση του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι χρωστούν στις τράπεζες 1.295.926 ευρώ. Το ποσό είναι ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με το προηγούμενο πόθεν έσχες όπου χρωστούσαν πάνω από 1.300.000 ευρώ.

Ο Κυριάκος .Μητσοτάκης οφείλει να έχει αποπληρώσει το δάνειο που είχε λάβει το 2007 για τον Κήρυκα Χανίων ως τις 13 Σεπτεμβρίου του 2022 με το οφειλόμενο ποσό  να είναι 234.618 ευρώ.  Από τη δήλωσή του προκύπτει ότι το 2020 δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αποπληρωμή του δανείου ύψους 150.000 που έλαβε από την αδερφή του Αλεξάνδρα το 2018.

Τα συνολικά τους εισοδήματα ανέρχονται σε 116.842 ευρώ ενώ διαθέτουν 40 ακίνητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει επίσης μετοχές αξίας 140.096 ευρώ ενώ διαθέτει περίπου 534.000 ευρώ σε καταθέσεις μαζί με την σύζυγό του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα ύψους 1.837 ευρώ. Να σημειωθεί ότι κατά τα έτη 2020 και 2021 επιδοτήθηκε με 8.500 ευρώ ως αγρότης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
 

Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες του την γαλλική εταιρία SCI Personal Ventures, που φέρεται να διατηρούσε η σύζυγός του μέχρι το 2020. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ίδρυσε την εταιρεία MGPG INVESTMENT CONSULTING IKE και πούλησε το μερίδιό της από την Zeus + ΔΙΟΝΕ.

«Ο κ. Μητσοτάκης χρωστά 1,3 εκατ. και μαζί με τους υπουργούς του έχουν συνολικά χρέη 12,7 εκατ. ευρώ, τα οποία κανείς δεν ξέρει πώς εξυπηρετούνται. Ενώ το κόμμα τους χρωστά περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ που δεν θα ξεπληρωθούν ποτέ και κάθε χρόνο αυξάνονται», υπογραμμίζει στη δήλωσή του.

Ακολουθεί πλήρης η δήλωση:

«Η υποβολή πόθεν έσχες για ακόμη μία φορά ελέγχει μόνο το «έσχες» και όχι το «πόθεν».

Το ίδιο, εξάλλου, πόθεν έσχες υποτίθεται ότι υπέβαλε και ελεγχόταν κάθε χρόνο και ο Γιώργος Τράγκας… Και ξαφνικά τώρα όλοι έχουν πέσει από τα σύννεφα.

Ο κ. Μητσοτάκης χρωστά 1,3 εκατ. και μαζί με τους υπουργούς του έχουν συνολικά χρέη 12,7 εκατ. ευρώ, τα οποία κανείς δεν ξέρει πώς εξυπηρετούνται. Ενώ το κόμμα τους χρωστά περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ που δεν θα ξεπληρωθούν ποτέ και κάθε χρόνο αυξάνονται.

Μία κυβέρνηση με τόσα χρέη είναι μία ευάλωτη κυβέρνηση. Δεν νομοθετεί για το δημόσιο συμφέρον αλλά για το συμφέρον των πιστωτών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταθέτει τροπολογία ώστε όλοι οι υπόχρεοι να δηλώνουν στο πόθεν έσχες όχι μόνο το ύψος των δανείων τους, αλλά και την πορεία τους. Τις ρυθμίσεις δηλαδή που έχουν γίνει με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Είναι μείζον ζήτημα διαφάνειας και Δημοκρατίας. Δεν γίνεται οι πολίτες να χάνουν τον ύπνο τους ή ακόμα και το σπίτι τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ και κανείς να μην γνωρίζει πώς ρυθμίζονται τα χρέη των πολιτικών και δη αυτών που κυβερνούν».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago