Categories: Οικονομία

Ασταμάτητη η ακρίβεια: Μέχρι και 600% καλπάζουν οι τιμές σε προϊόντα

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά είναι ο μεγαλύτερος, ίσως, βραχνάς για την κυβέρνηση και, φυσικά, για τους πολίτες αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι οι τελευταίοι οφείλουν να… επιβιώσουν με αυτή. Η αύξηση του κόστους παραγωγού, λόγω των τιμών της ενέργειας εκτόξευσε τις τιμές διεθνώς, όμως καταναλωτικές ενώσεις φωνάζουν ότι οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τιμές πολλαπλάσιες της αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς. Οι ίδιοι οι πολίτες, άλλωστε, συχνά διαπιστώνουν κρούσματα αισχροκέρδειας στο ίδιο τους τα καλάθι. Ο λύκος, βλέπετε, στην αναμπουμπούλα χαίρεται…

Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και αυστηρές ποινές, όμως η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Κι αυτό δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία θεωρούν ότι ακόμα οι μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα ίσως να μην έχουν φανεί στα ράφια των καταστημάτων. Με την ενεργειακή κρίση να μην υποχωρεί στο ευρωπαϊκό μέτωπο, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να αναμένουμε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, έρευνα του ΙΝΚΑ διαπιστώνει ανατιμήσεις σε προϊόντα διατροφής ως και 600%, ενώ τα βασικά είδη διατροφής, το ελαιόλαδο, το τυρί φέτα και το κρέας έχουν ανατιμηθεί κατά 20-25%. Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γ. Λεχουρίτης, μιλώντας για τις ανατιμήσεις, αναφέρει το παράδειγμα της σταφίδας Κορινθίας, η οποία πωλείται από τον παραγωγό 0,80 λεπτά το κιλό, για να φτάσει στον καταναλωτή σε τιμές ως και 8 ευρώ το κιλό! Αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμής βλέπει και σε άλλα προϊόντα, από τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικα΄είδη (ως και 100%) μέχρι τα οικοδομικά υλικά (50%).

Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι “κανείς δεν θα μείνει απροστατεύτος”, όμως το κύμα ακρίβειας έχει σκεπάσει το σύνολο της αγοράς, καθώς ο χειμώνας που δεν έχει δείξει ακόμα τα “δόντια” του προμηνύεται πολύ βαρύς. Έτσι θα φανεί, τουλάχιστον, από το κόστος της θέρμανσης. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με τις παράλογες ρυθμιζόμενες χρεώσεις έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στα νοικοκυριά διπλασιασμένοι, ενώ εναλλακτικές λύσεις για θέρμανση δεν φαίνονται να υπάρχουν. Το φυσικό αέριο καταγράφει αυξήσεις ως 135%, τα υγρά καύσιμα 40% και τα καυσόξυλα 25%.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο εφιάλτης θα τελειώσει με το ράλλυ των διεθνών τιμών της ενέργειας να σταματά, αλλά ως τότε, ετοιμάζεται να παρέμβει. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εστιάζουμε την προσοχή μας εκεί όπου μπορούμε να παρέμβουμε και εκεί που η ακρίβεια είναι πιο έντονη: στις τιμές της ενέργειας», υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει παραπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ποσό, που τα κυβερνητικά στελέχη δέχονται ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξηθεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί δύο φορές εντός του 2022, με αρχή την πρώτη του χρόνου κατά 2%.

Πάντως, το Οικονομικό Επιμελητήριο Αθηνών, δεν φαίνεται να ασπάζεται την άποψη ότι οι αυξήσεις στο καλάθι του καταναλωτή θα είναι παροδικές και αποδίδει την άνοδο του πληθωρισμού σε «ένα σύμπλεγμα οικονομικών, πολιτικών αλλά και γεωστρατηγικών παραγόντων». Συστήνει δε, 12 άμεσες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων προτείνει αύξηση της επιδότησης του ρεύματος ανά μεγαβατώρα στη χονδρεμπορική (δημοσιονομικό κόστος άνω των 500 εκατ. ευρώ), αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το επόμενο εξάμηνο και διεύρυνση των δικαιούχων μέσω των εισοδηματικών κριτηρίων (κόστος 250 εκατ. ευρώ), μείωση κατά 50% για το επόμενο εξάμηνο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τον καφέ, μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 20% και για όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% να φτάσουν στο 6% αλλά και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού (πέρα της νομοθετημένης αύξησης του 2%, από 1/1/2022), στο πλαίσιο των ευοίωνων προοπτικών της οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago