Κόσμος

H ισπανική Δεξιά έρχεται…με φόρα από την Ανδαλουσία – Ηττα για τον Σάντσεθ

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα PP είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην αυτόνομη περιφέρεια της Ανδαλουσίας, εξασφαλίζοντας μάλιστα αναπάντεχα και την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. To κόμμα του πρωθυπουργού Χουάνμα Μορένο συγκέντρωσε 43% και θα διαθέτει 58 έδρες στην βουλή της Σεβίλλης των 109 μελών.

Ιστορικό χαμηλό για το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE, το οποίο από το 28% έπεσε στο 24% και θα εκπροσωπείται με 30 βουλευτές. Μικρή αλλά σημαντική άνοδος για το ακροδεξιό λαϊκιστικό Vox που αυξάνει τη δύναμή του κατά 2 έδρες και φτάνει τις 14 με ποσοστό 13,5%. Ετσι ο Μορένο δεν θα χρειαστεί ούτε να συνεργαστεί μαζί τους, όπως έχει γίνει στην περιφέρεια Καστίλη-Λεόν ούτε να ζητήσει την ανοχή τους όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Οι προηγούμενοι κυβερνητικοί εταίροι οι ακροκεντρώοι Πολίτες (Ciudadanos) που κατείχαν 21 έδρες στην προηγούμενη Βουλή έμειναν στο 3,3% και εκτός Βουλής. Η συρρίκνωση τους δεν είναι ανδαλουσιανό φαινόμενο και αντιστοιχεί σε μια πανεθνική τάση που φαίνεται να τους οδηγεί στην πολιτική εξαφάνιση.

Η αριστερή εκλογική συμμαχία Pro Andalucía στην οποία συμμετείχαν οι Unidas Podemos πήρε 5 έδρες (7,66%), και η ριζοσπαστική Adelante Andalucía, από την οποία και αποχώρησαν μόλις 2 έδρες (4,58%) από τις 17 που διέθετε μέχρι τώρα. Η προεκλογική εκστρατεία αφορούσε, μεταξύ άλλων, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο είναι σχεδόν 20 τοις εκατό στην Ανδαλουσία και επομένως σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον ισπανικό μέσο όρο. Η πολιτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η κλιματική αλλαγή, από την οποία η Ανδαλουσία ήδη υποφέρει σαφώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και η μετανάστευση μέσω της Μεσογείου ήταν επίσης αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις και για τις πολιτικές εξελίξεις στη Μαδρίτη. Η πτώση τόσο των σοσιαλιστών όσο και της Αριστεράς που ακόμα συγκυβερνούν θα εντείνει την πίεση από τη μεριά των συντηρητικών που απαιτούν πρόωρες εκλογές, θεωρώντας ότι είναι πλέον σε θέση να κερδίσουν την εξουσία και σε εθνικό επίπεδο. Για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ έρχονται προφανώς δύσκολες μέρες και κρίσιμες αποφάσεις.

Οι εκλογές στην Ανδαλουσία ως κρίσιμο τεστ αντοχής για την κυβέρνηση Σάντσεθ

Σύνοδος Κορυφής: Ισπανία και Πορτογαλία έβαλαν βέτο και κέρδισαν ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ευρώπη του Μακρόν σε παραζάλη

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago