Categories: Πολιτική

Μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα σήμερα στη Βουλή για την ακρίβεια και την πανδημία

Στη Βουλή αναμένεται να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας. Ωστόσο, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και η πανδημία, την ώρα που οι σκληροί δείκτες παραμένουν υψηλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να βρίσκονται σε ασφυκτική κατάσταση.

Η συζήτηση θα ανοίξει στις 12:15 με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα περιγράψει το πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τις μόνιμες μειώσεις φόρων που ήδη έχουν ληφθεί, θα αναφερθεί στα μέτρα ύψους 43 δισ ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας καθώς και για τα 620 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι κραδασμοί από το ενεργειακό κόστος. Αναμένεται επίσης να αναφερθεί και στην εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, ο οποίος αιτήθηκε την διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης για την ακρίβεια, αναμένεται να κάνει λόγο για «απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Στην Κουμουνδούρου εκφράζουν την πεποίθηση ότι η μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα με αιχμή την ακρίβεια, θα κλείσει με νίκη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, είναι δυσβάσταχτες όχι μόνο για τα τιμολόγια που αφορούν στην ενέργεια αλλά και στο καλάθι της νοικοκυράς, όπως και στις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα, αναμενένται να ταχθεί υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε από τις 2 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναλυτικά τις θέσεις του έχει εξηγήσει και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε αυτές περικλείονται, μέτρα μόνιμου χαρακτήρα η προσωρινά κοστολογημένου αποτελέσματος που είναι ανεκτά με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος,

– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως €40.000,

– Εκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης,

– Επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για όλους τους οφειλέτες,

– Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά του υπογράμμιζε μεταξύ άλλων πως «εν μέσω βαθιάς ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τον ΔΕΔΔΗΕ -ένα από τα μονοπώλια στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος- και, μάλιστα, με τέτοιο τρόπο που υπονομεύει αναγκαίες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, και εκχωρεί σε ιδιώτες έναν ακόμα ενεργειακό φορέα και κρίσιμο εργαλείο άμεσης δημόσιας παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού -τη ΔΕΗ».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago