Επιλογές

Οι εκλογές στην Ανδαλουσία ως κρίσιμο τεστ αντοχής για την κυβέρνηση Σάντσεθ

Δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας. Είναι και αυτή, που συχνά έχει παίξει το ρόλο του προπομπού εθνικών πολιτικών εξελίξεων. Η Ανδαλουσία των 8 εκατομμυρίων κατοίκων ψηφίζει την Κυριακή για την τοπική της κυβέρνηση και τα προγνωστικά λένε ότι για πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο το 1975, οι Σοσιαλιστές δεν θα βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Ισχυρό προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα

Βεβαίως στην Ανδαλουσία ήδη κυβερνά ο συντηρητικός Χουανμά Μορένο από το 2018 χάρις στην συνεργασία του με τους «Θιουδαδάνος» τους ακροκεντρώους Πολίτες και την ανοχή του ακροδεξιού VOX. Oμως τότε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα είχε έρθει δεύτερο με ποσοστό 21%. Αυτή τη φορά αναμένεται να ξεπεράσει το 35%. Κάποιες δημοσκοπήσεις μιλούν μάλιστα ακόμα και για 40%. Αυτό φυσικά έχει να κάνει με την εξαΰλωση των Πολιτών, κάτι που δεν είναι καθαρά ανδαλουσιανό φαινόμενο. Το κόμμα αυτό που εμφανίστηκε ως μια «μοντέρνα έκδοση του φιλελευθερισμού» αποδείχτηκε ότι τελικά ήταν απλώς ένα «πάρκινγκ» δεξιών ψηφοφόρων, που για κάποιο διάστημα εκνευρισμένοι από τα σκάνδαλα και την αλαζονεία των πολιτικών του Λαϊκού Κόμματος αποφάσισαν να μεταναστεύσουν προσωρινά σε ένα «νέο» κόμμα, που είχε ωστόσο σαφές αντι-αριστερό πρόσημο.

Κυβέρνηση σε ρυθμούς… Μακαρένα

Ο Μορένο μπορεί λοιπόν να είναι ο προβλεπόμενος νικητής των εκλογών, αλλά το ερώτημα είναι αν θα έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στη Σεβίλλη. Αν οι «Πολίτες» δεν τα καταφέρουν να μπουν καν στη Βουλή θα χρειαστεί τη στήριξη του ακροδεξιού VOX και πάλι. Ωστόσο η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μακαρένα Ολόνα, έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δώσει απλώς στήριξη όπως το 2018, αλλά θα ζητήσει να συμμετάσχει το κόμμα της στην επόμενη κυβέρνηση. Κάτι που έχει ήδη συμβεί με τη συνεργασία Δεξιάς και Ακροδεξιάς μετά τις εκλογές σε μια άλλη περιφέρεια, εκείνη της Καστίλλης και Λεόν.

Οι πονοκέφαλοι του Σάντσεθ

Ολα αυτά φυσικά δε μπορεί να μην έχουν συνέπειες και για τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα του κόμματός του, για να διαπιστώσει αν ο συνασπισμός του θα μπορέσει να αντέξει ως το 2023. Την προηγούμενη φορά το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό 28%, αλλά μπορούσε να λέει ότι παρέμεινε πρώτο. Σε αυτές τις εκλογές η πρωτιά θεωρείται χαμένη και το ζητούμενο είναι ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Μια νέα πτώση κάτω από το 28% θα δυναμώσει τις φωνές εκείνων, που επιδιώκουν πρόωρες εκλογές και πτώση της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη. Πολλοί πιστεύουν πάντως ότι ο Χουάν Εσπάδας επικεφαλής των ανδαλουσιανών σοσιαλιστών, δεν θα μπορέσει να αποτρέψει μια νέα καθίζηση.

Σε αγωνία και η διχασμένη Αριστερά

Δύσκολα φαίνονται τα πράγματα και για τις Ουνίδας Ποδέμος, που συγκυβερνούν με το Σάντσεθ στη Μαδρίτη. Την περασμένη φορά τα κόμματα της Αριστεράς είχαν συνεργαστεί μέσα από μια συμμαχία με τον τίτλο «Εμπρός Ανδαλουσία» (Adelante Andalucía) η οποία είχε συγκεντρώσει ποσοστό 16%. Οι Ποδέμος εγκατέλειψαν τώρα αυτή την αρκετά ριζοσπαστική συμμαχία και έχουν σχηματίσει μια νέα με τον τίτλο «Για την Ανδαλουσία» (Pro Andalucía), αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Το γεγονός ότι η Adelante Andalucía θα κατέβει επίσης αυτόνομα, με όσες δυνάμεις διαθέτει και δείχνει μάλιστα ικανή να ξεπεράσει το 5% προεξοφλεί μια διάσπαση των δυνάμεων της Αριστεράς, που ήταν ιδιαίτερα εμφανής και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Το γεγονός αυτό δεν είναι άσχετο με τον γενικότερο προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις των Ποδέμος, όπου πληθαίνουν οι φωνές εκείνες, που ζητούν αποστασιοποίηση από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σάντσεθ, ακόμα και αποχώρηση από την κυβέρνησή του. Ενα κακό αποτέλεσμα για την Pro Andalucía θα ενισχύσει αυτό το στρατόπεδο, που θεωρεί ότι στα περίπου τρία χρόνια συγκυβέρνησης οι Ποδέμος δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν όσα θα ήθελαν με βάση το πρόγραμμά τους.

Είναι σχεδόν σίγουρο λοιπόν ότι η Ισπανία, που έχει ξεκάθαρα αποφασίσει να μην προκαλεί ιδιαίτερη «φασαρία» μέσα στην ΕΕ, κάτι που φαίνεται και τώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, βρίσκεται ενώπιον μιας περιόδου, που πιθανότατα θα αρχίσει να συγκεντρώνει αυξημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Στην Ελλάδα κόβουν το ρεύμα, στην Ιβηρική κόβουν έως 40% τους λογαριασμούς

Η «αντιγραφή» της ακροδεξιάς ατζέντας δεν αποδυναμώνει την ακροδεξιά

Θύματα υποκλοπών 65 Καταλανοί πολιτικοί και ακτιβιστές στην Ισπανία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago